De belangrijkste 3 interieurtrends in onderwijsinstellingen van dit moment

In onderwijsinstellingen heeft het interieur veel invloed op de leerprestaties en het welzijn van docenten en studenten. In het kader van een leven lang leren zoeken scholen continu naar manieren om hun interieur te verbeteren en zich aan te passen aan veranderende onderwijsbehoeften en -trends. Er zijn talloze elementen die het concentratievermogen, de creativiteit en samenwerking tussen gebruikers bevorderen, zoals voldoende licht, ergonomisch meubilair en slimme technologie. Hieronder delen we de belangrijkste interieurtrends in het onderwijs die bijdragen aan een fijn werkklimaat en een positieve leeromgeving.

 

Trend 1: Flexibele ruimtes en adaptief meubilair

De rol en werkwijze van de docent is anders dan pak en beet vijf jaar terug. Een docent wordt meer en meer een ‘digicoach’, een ontwikkeling die in alle onderwijslagen is te zien. Dat betekent ook dat de ruimtes waar docenten werken anders worden ingericht. Docenten werken afwisselend thuis en op locatie en spreken studenten en collega’s met enige regelmaat via online vergadersoftware, zoals Microsoft Teams en Zoom. Werkomgevingen in het onderwijs worden daarop aangepast en krijgen een steeds flexibelere invulling – vergelijkbaar met de manier waarop medewerkers in kantooromgevingen werken. Daarbij is er ook veel aandacht voor welzijn. Vergaderruimtes voor docenten worden bijvoorbeeld steeds vaker voorzien van zit-sta bureaus en ergonomische bureaustoelen. Op deze manier stimuleren onderwijsinstellingen een gezonde werkomgeving, waarbij de fysieke en mentale gezondheid van docenten voorop staat. Een dynamische invulling die ook voor studenten wordt toegepast. Zo wordt er in toenemende mate gebruikgemaakt van adaptief meubilair om studenten aan te moedigen van houding te veranderen tijdens het leren. Naast de fysieke gezondheid komt dit ook het concentratievermogen en de leerprestaties ten goede.

 

 

Trend 2: Collegezalen hybride, werkgroepen overwegend fysiek

Het combineren van fysiek en hybride lesgeven vergt een andere inrichting met meer aandacht voor digitale samenwerking en communicatie.

  • Collegezalen worden ingericht met oog op het opnemen van colleges, zodat leerlingen zowel fysiek als online kunnen deelnemen aan de les en ook na afloop de colleges kunnen terugkijken;
  • Aan de andere kant worden werkgroepen overwegend fysiek gehouden. Hierbij speelt hybride lesgeven juist geen rol meer in de inrichting.

Om deze reden kiezen scholen voor een flexibeler interieurontwerp met aandacht voor de benodigde IT-voorzieningen, zodat er zowel hybride als fysiek een positieve werk- en leeromgeving gefaciliteerd kan worden.

 

Trend 3: Een duurzame leeromgeving

Scholen investeren daarnaast steeds meer in het verlagen van hun ecologische voetafdruk. Dit zie je ook terug in het interieur. Er wordt meer gebruikgemaakt van duurzame, natuurlijke materialen en energiezuinige verlichting en verwarming. In de praktijk ziet dit er als volgt uit:

  • Duurzaam meubilair. Flexibel meubilair dat op meerdere manieren ingezet kan worden helpt scholen de functionaliteit van klaslokalen te maximaliseren. Ook worden bestaande meubels gerecycled en geüpcycled voor een duurzamere inrichting;
  • Verlichting. Scholen kiezen steeds vaker voor energiezuinige verlichting en automatische verlichtingssystemen. Dit helpt ze hun energieverbruik flink te verminderen en hun verbruikskosten te verlagen. Daarnaast wordt er in toenemende mate gebruikgemaakt van natuurlijke lichtinval voor een duurzamere en gezondere leeromgeving;
  • Ventilatie. Als de coronapandemie ons één ding heeft geleerd, is het wel het belang van goede ventilatie voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. Omdat de ventilatie in veel onderwijsinstellingen destijds onvoldoende op orde was, moesten ramen ook ’s winters open voor een goede luchttoevoer. De gevolgen voor het energieverbruik laten zich wel raden. Nu is er gelukkig meer aandacht voor dit thema. Om de ventilatie te verbeteren kun je denken aan ventilatiesystemen die gebruikmaken van natuurlijke elementen zoals wind en zonnewarmte;
  • Vergroening. Een groene omgeving doet het ook goed: planten zuiveren de lucht, verhogen de luchtvochtigheid én bevorderen de concentratie.

 

Volgend bericht

Van concept tot realisatie: de rol van een projectcoördinator

Lees bericht
Meer updates

We hebben nog veel meer geweldige updates

Terug naar alle updates
Get in
Let’s shape Impact together touch