Inspiratiereis Italiaans design: “Het onmogelijke mogelijk maken”
Op het gebied van kantoor- en projectinrichting speelt Italiaans design een spraak- en smaakmakende rol. Medio juni toog Bureau vandervorm samen met een groep interieurarchitecten naar Italië, om inspiratie op te doen bij Pedrali en Moroso. Deze twee uitzonderlijke meubelfabrikanten hebben authenticiteit en ambacht hoog in het vaandel staan. Met als grote gemene deler: het creëren van high fashion meubels met meerwaarde. Hoe Italiaans design het onmogelijke mogelijk maakt.
“Van ontwerp tot realisatie: er zijn zoveel disciplines betrokken bij de totstandkoming van de producten. De toelevering alleen al: het schuim, de stoffering, het metaalwerk… en dat is slechts het begin. High-end ten top.”
Een groter contrast is haast niet denkbaar. Pedrali, met zijn hypermoderne productie- en distributiecentrum, waar geautomatiseerde treintjes en andere logistieke innovaties af en aan rijden om de goederenstromen te vervoeren. En Moroso, het kleinschalige atelier waar alles nog met de hand gemaakt wordt, zonder concessies te doen aan kwaliteit, comfort en materiaalgebruik.
Pedrali: efficiëntie met oog voor morgen
Wie het volledig geautomatiseerde warehouse van Pedrali binnenkomt, verwacht niet dat duurzaam ondernemerschap zo verweven is met het DNA van het bedrijf. Alle producten zijn gecertificeerd – zo ook het hout, wat het FSC-label draagt.
Tijdens het overwegend circulaire productproces is niet alleen aandacht voor het materiaalgebruik, maar ook voor duurzame initiatieven gericht op grondstofbeheer, afvalverwerking en emissiebeheersing.
Scandinavisch design mag de naam hebben duurzaam te zijn, maar produceert haar brandlabels op de achtergrond veelal in het buitenland. Pedrali produceert alles in-house en verdient het predicaat daarom eigenlijk meer.
“Qua marketingbeleving moeten Italiaanse meubelmakerijen bijna harder werken om te laten zien hoe duurzaam zij te werk te gaan, terwijl dit in veel gevallen inherent is aan hun werkwijze.”
Niet alleen op het vlak van duurzaamheid is Pedrali een opvallende verschijning. Het Italiaanse bedrijf hanteert een unieke materiaalkeuze die blijk geeft van een optimale balans tussen vorm en functionaliteit. Een veel gezien element in de nieuwste line-up is de combinatie kunststof en hout, met metaalconstructies richting de stoelpoten om de stoelen extra stevigheid te geven. Het resultaat is vernuftig strak en positioneert Pedrali direct als solide meubelpartner.
Met sterkhouders als Jorge Pensi Design Studio, Marc Sadler en nog vele andere ontwerpers in haar portfolio, omvat Pedrali een breed spectrum designmeubelen van internationale allure.
Moroso: state-of-the-art handwerk
Moroso, huis van onder meer designlegendes Patricia Urquiola en Antonio Citterio, gooit het over een andere boeg. De meubelmakerij werkt veel kleinschaliger, maar minstens zo doeltreffend. Bij dit familiebedrijf zijn de machines vervangen door mensen. Het atelier doet op het vlak van ontwerp en materiaalkeuze geen concessies. Goed, mooi en duurzaam willen werken vormt het uitgangspunt. De designers zijn pas tevreden als het meubelstuk over 15 à 20 jaar nog steeds stijlvol is.
Illustrerend voor de werkwijze van Moroso is haar visie op het gebruik van schuim. Waar het procesmatig goedkoper en praktischer is om één type schuim te gebruiken, past Moroso er in enkele van haar banken maar liefst drie toe. Met deze laagwerking wordt de gewenste hardheid verkregen en krijgt het design een bepaalde bolling, wat het zitcomfort vergroot.
De precisie waarmee Moroso haar vak verstaat, de finesse in de afwerking – de hand van de Meester is zichtbaar tot in de laatste vezel, zoals de eigenzinnige Modernista sofa 2017 laat zien. Het is veelzeggend dat veel van Moroso’s producten al 20 jaar in productie zijn. De meubelstukken ademen stuk voor stuk tijdloosheid.
De werkwijze van Moroso mag gerust vooruitstrevend genoemd worden. De houttechniek waarmee de meubelmakerij bijvoorbeeld recentelijk nog succesvol experimenteerde is van ongekende klasse. Hierbij wordt een dun laag fineer met behulp van een 3D-techniek in de juiste vorm gebogen. Zo is het mogelijk op basis van dezelfde hoeveelheid hout meer meubelstukken te produceren. Het maakt in een oogopslag duidelijk hoe toekomstbestendig Moroso te werk gaat.
Denken in (on)mogelijkheden
Het verschil in productontwikkeling tussen Noordwest-Europa en Italië is opmerkelijk. Noordwest-Europese designers beredeneren vanuit vastomlijnde kaders. Wat gaat het kosten? Welke stof hebben we ter beschikking? Kunnen we de productie ook uitvoeren op bestaande machines? Italiaans design is van een hele andere orde. Vinden we het mooi? Kunnen we de machine ontwikkelen? Kunnen we de materialen vinden?
Pedrali en Moroso laten zien vanuit de uitkomst te denken, niet vanuit het proces. Waarbij het onmogelijke mogelijk wordt. De fabrikanten laten zich bij de productontwikkeling leiden door verhalen, emoties en gebeurtenissen.
Typerend voorbeeld hiervan is de Precious Chair van Johannes Torpes (nota bene een Deen), welke hij ontwierp voor Moroso. De ringvorm op de zitting is geïnspireerd op de schetsen van zijn zelfontworpen ring die bestemd was voor zijn toenmalige verloofde. Het huwelijk ging uiteindelijk niet door, maar vormde wel de inspiratie voor de Heartbreaker sofa – waar twee halve harten in het design zijn verwerkt.
Passie met een toekomstvisie
In haar zoektocht naar het onbekende is Italiaans design opvallend baanbrekend, zo leert ons bezoek aan deze bijzondere familiebedrijven. Zowel in het groot als in het klein: de passie waarmee gewerkt wordt, blijft een bijzondere gewaarwording.
Tijdloos, maar wel hun tijd ver vooruit.
Meer weten over Italiaans design en kantoorinrichting? Maak dan een afspraak met een van onze collega’s via +31 (0)35 6780499 of ons contactformulier.