Akoestiek verbeteren op kantoor met vloerbedekking
Van ruis naar rust op kantoor? Een goede ruimteakoestiek is een randvoorwaarde voor een optimale werksetting. Het draagt bij aan een sfeer waarin men optimaal kan presteren, creëren en organiseren. De vloerbedekking speelt hierbij een belangrijke rol. Welke precies, dat lees je hier.
Groot vloeroppervlak, grote impact
Omdat de vloer het volledige oppervlak van het kantoorpand bestrijkt, is de impact van de vloer op de akoestiek relatief groot. Met name wanneer er harde vloeren liggen is het verbeterpotentieel flink. Op harde materialen weerkaatst geluid gemakkelijk en ontstaat al snel (na)galm; een manco dat met name opvalt bij grote open work spaces. De gevolgen zijn niet mis: slechte akoestiek veroorzaakt stress, vermoeidheid, hoofdpijn en indirect ook ziekteverzuim onder medewerkers.
Veel akoestische problemen op kantoor zijn met de juiste vloerbedekking aan te pakken. Vooral tapijt en/of karpet met een geluidsisolerende rug zorgen voor een goede demping van nagalm. Het materiaal absorbeert ook de hoge geluidsfrequenties, waardoor de klankkleur warmer wordt. Daarnaast draagt een zachte vloerbedekking bij aan de sfeer en het algehele comfort op kantoor.
Voor een goede spraakverstaanbaarheid op kantoor wordt geadviseerd ten minste 1/3 van het vloeroppervlak te voorzien van vloerbedekking met akoestische eigenschappen.
Akoestiek vergt totaalaanpak
De vloerbedekking heeft impact op de ruimteakoestiek, maar omvat niet het volledige akoestische geluidsspectrum. De interactie tussen de verschillende geluidsvormen in en rondom een kantoorruimte luistert ontzettend nauw. Akoestiek vergt een bredere kijk. Zo hebben ook onderstaande zaken veel impact op de ruimteakoestiek:
- De bureauopstelling. Bureaus in V-vorm hebben een gunstiger effect op de akoestiek dan bureaus die tegenover elkaar geplaatst zijn;
- Wand- en plafondpanelen. Losstaande en hangende verticale elementen remmen de voortplanting van geluid en verminderen de geluidsoverdracht tussen twee aangrenzende ruimtes;
- Dieptewerking. Door te werken met akoestische materialen in verschillende laagdiktes ontstaat een betere geluidsspreiding. Je kunt hierdoor hinderlijke geluidsfrequenties onderdrukken, zoals de lage tonen van airconditioning, en andere geluiden juist accentueren, denk aan de middentonen in het spraakgebied.
Download onze inspiratiegids
Hedendaagse akoestische oplossingen in de vorm van karpetten, wand- en plafondpanelen, meeting en phone booths en verlichting bewijzen dat dit thema goed samengaat met kwaliteit, expressiviteit en design. Hier maken we je graag getuige van via onze inspiratiegids.
Download de inspiratiegids hier
Ontdek de mogelijkheden
Geef gehoor aan een goede akoestiek op kantoor. Heb je de indruk dat de akoestiek op jouw kantoor niet optimaal is? We adviseren je graag over akoestische oplossingen afgestemd op de geluidsbronnen en indeling van je kantooromgeving. Meer weten? Vul voor aanvullende informatie ons contactformulier in of maak een afspraak met een van onze collega’s via +31 (0)35-6780499.