De bureaustoel: de ergonomische basis van elke thuiswerkplek

Geen reistijd, een eigen dagindeling, meer tijd om aan gezin of lichaamsbeweging te besteden; thuiswerken heeft zo zijn voordelen. Met een werkende wifi-verbinding en een laptop van de zaak is het prima te regelen. Toch is het opvallend hoeveel mensen na maanden achtereenvolgend thuiswerken nog met hun laptop aan de keukentafel zitten. Zijn er geen betaalbare alternatieven om ergonomisch te kunnen werken en gezondheidsklachten te voorkomen?

Toegenomen aantal gezondheidsklachten

Medisch specialisten luiden de noodklok over gebrekkige werkplekken in de thuiswerksfeer. “Veel en lang in een gespannen of dezelfde houding blijven zitten, is vragen om problemen”, aldus Nathan Huiting, onderzoeker en fysiotherapeut. En met hem vele andere zorgprofessionals. Sinds thuiswerken een vlucht heeft genomen, komen steeds meer mensen met knopen in de rug, een stijve nek, pijnlijke armen en polsen en andere RSI-gerelateerde klachten op spreekuur.

Acht uur lang vrijwel aaneengesloten een onnatuurlijke zithouding aannemen heeft lichamelijke impact, die niet alleen de werknemer, maar ook de werkgever aangaat:

 • Buiten dat dergelijke pijnklachten vervelend zijn voor de medewerker(s) in kwestie, verplicht de Arbo-wetgeving werkgevers zorg te dragen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Dat geldt ook voor de thuiswerkplek;
 • RSI-gerelateerde klachten kosten werkgevers veel geld. Onderzoeksinstituut TNO raamt de verzuimkosten voor een werknemer met RSI-gerelateerde klachten op €4.340 per jaar.

De thuiswerkplek is vandaag de dag een verlengde van het kantoor geworden en zou aan een aantal minimale eisen moeten voldoen. Een goede, ergonomisch ingerichte werkplek begint in de basis bij een goede bureaustoel.

De basis: een ergonomische bureaustoel

Voorkomen is beter dan genezen. Het creëren van de juiste zithouding is echter een vak apart. De verstelmogelijkheden die een bureaustoel biedt, geven hierin de doorslag. De volgende elementen zijn bepalend voor het comfort en de ergonomie van een bureaustoel:

 • Zithoogte. De voeten moeten plat op de grond kunnen staan. De knieën dienen 90 tot 110 graden gebogen te zijn;
 • Zitdiepte. De knieholte mag niet tegen de stoelrand aan komen, ter voorkoming van afgeknelde knieën (en het ontstaan van spataderen);
 • Rug-ondersteuning. De lendensteun moet een zithouding met een rechte rug faciliteren;
 • Arm-ondersteuning. De armleuning moet dezelfde hoogte hebben als het bureaublad en de ellebogen dicht bij het lichaam brengen.

Een volledig adaptieve zitervaring met The Green Lab

De bureaustoelen uit de RE_Chair family van The Green Lab, Bureau vandervorm’s eigen label, voldoen aan de Arbo-richtlijnen en de Europese Norm NEN-EN 1335 en zijn ontworpen volgens bovengenoemde ergonomische eisen.

Het kantoormeubilair van The Green Lab heeft een sterke focus op vormgeving, maar stelt functie centraal. Door middel van bewuste hoogwaardige en gerecyclede product- en materiaalkeuzes is het meubilair buitengewoon duurzaam.

De RE_Chair bureaustoelen…

 • … beschikken over een verstelbare schuifzitting die kan worden aangepast aan de beenlengte van de gebruiker;
 • … hebben een comfortabele, verstelbare rugleuning;
 • … bieden multifunctionele armsupport met 4D armleggers. De armleuningen zijn in hoogte, breedte en diepte verstelbaar en ook nog eens zwenkbaar. Daarmee zijn de armleuningen perfect afstembaar op de lichaamsbouw van de gebruiker.

RE_Chair: pragmatische bureaustoelen

Bureau vandervorm heeft de missie ergonomie binnen handbereik te brengen. Duurzaamheid en pragmatisme vormen twee belangrijke uitgangspunten bij de RE_Chair family:

 • De bureaustoelen zijn opgebouwd uit bestaande componenten van gerenommeerde onderdelenfabrikanten (gasveren, zittingen, etcetera). Door reeds beschikbare en bewezen effectieve componenten te gebruiken, beperken we het aantal tussenstops van overslag en opslag. Bovendien zijn de ontwikkelkosten en het energieverbruik bij assemblage hierdoor aanzienlijk lager. Deze pragmatische insteek maakt de stoelen zeer betaalbaar;
 • De bureaustoelen zijn circulair opgebouwd, bestaan voor ca. 58-60% uit gerecyclede materialen en zijn zelfs tot 98,1% recyclebaar. De bureaustoelen maken deel uit van een terugname-programma voor een gesloten kringloop;
 • De stof van de zittingen is zeer duurzaam vervaardigd, namelijk uit gerecyclede PET-flessen. Door deze keuze is een energie-, CO2- en waterreductie van respectievelijk 70%, 76% en 86% gerealiseerd ten opzichte van conventionele productietechnieken en meubelstoffen;
 • Bureau vandervorm levert 5 jaar garantie op de bureaustoelen van de RE_Chair family.
De Re_Chair family

Re_Chair 1

RE_Chair 1 is een comfortabele ergonomische bureaustoel. De stoel is standaard voorzien van een volledige uitrusting en is duurzaam geproduceerd. RE_Chair 1 is standaard geschikt voor mensen met een lichaamslengte tussen de 151 en 192 cm.

/ Comfort zitting met stiknaden

/ In diepte verstelbare lendensteun

/ In hoogte, breedte en diepte instelbare schuine armleggers

/ Blokkeerbare 4D armlegger opdek

/ Gemiddeld percentage gerecycled materiaal ca 58%

/ Recyclebaar ca. 98,1% en kan geretourneerd worden

Vraag offerte aan

RE_Chair 2

RE_Chair 2 is een comfortabele ergonomische office chair. De stoel is standaard voorzien van een volledige uitrusting en is duurzaam geproduceerd. RE_Chair 2 is voornamelijk geschikt voor mensen met een lichaamslengte tussen de 151 en 192 cm.

/ Comfort zitting met stiknaden

/ In diepte verstelbare lendensteun

/ In hoogte, breedte en diepte instelbare schuine armleggers

/ Blokkeerbare 4D armlegger opdek

/ Gemiddeld percentage gerecycled materiaal ca. 60%

/ Recyclebaar ca. 94,9% en kan geretourneerd worden

Vraag offerte aan

Profiteer nu extra

Wist je dat het mogelijk is de werkkostenregeling (WKR) in te zetten om de thuiswerkplek van werknemers te verbeteren? Lees hier meer over de mogelijkheden.

Met de RE_Chair bureaustoelen behoort een oncomfortabele zithouding snel tot het verleden.

Vraag een offerte aan

Volgend bericht

Akoestiek verbeteren op kantoor met toonaangevend design

Lees bericht
Meer updates

We hebben nog veel meer geweldige updates

Terug naar alle updates
Get in
Let’s shape Impact together touch