Realisatie meubelplan geeft nieuw elan aan Het Stedelijk in Enschede

Het transformeren van een voormalig gemeentelijk kantoorpand tot een schoolgebouw is geen alledaags scenario. Toch was dat precies het traject dat Het Stedelijk in Enschede heeft doorlopen. Om deze klus te klaren schakelde de onderwijsinstelling via een tender het architectenbureau atelier PRO in voor het ontwerp, kleuradvies en de vaste inrichting. Ook de losse inrichting, ofwel het meubilair, werd via een aanbesteding uitgezet. Deze werd gegund aan Bureau vandervorm, mede vanwege de ruime ervaring met het inrichten van scholen. Bart Teuling, stafmedewerker huisvesting en facilitair beheer bij Het Stedelijk, kijkt positief terug op de samenwerking.

Vraag en aanbod komen samen

“Op basis van het voortraject konden we de zoektocht met Bureau vandervorm duidelijk afkaderen”, steekt Bart van wal. “Voor Het Stedelijk was een goede prijs-kwaliteitverhouding van het meubilair een belangrijke factor. En robuustheid; we wilden geen standaard leerlingensetjes. Er is uitvoerig besproken wat wenselijke meubels zijn qua kwaliteitseisen, sfeer en representativiteit. Vanwege de natuurlijke uitstraling gaven we de voorkeur aan veel houtgebruik.”

Bureau vandervorm heeft daar haar aanbieding op gebaseerd. Bart: “Het grootste deel is één-op-één uitgevoerd zoals uitgevraagd; een aantal meubelen zijn op basis van het advies aangepast.” De meubeluitvraag had betrekking op de ontmoetingsruimtes, collegezalen en de schil daaromheen.

Snelle levering

Bureau vandervorm wist: voor de opening van het schooljaar moet alles klaar zijn. “Dat is gelukt”, stelt Bart. Om zo min mogelijk hinder te ondervinden, is het gros van de werkzaamheden uitgevoerd tijdens de vakantiesluiting. Enkele uitzonderingen daargelaten heeft Bureau vandervorm overwegend leveranciers ingeschakeld met productielocaties in Nederland. Een bewuste keuze vanwege de kortere logistieke schakels en de snelle leveringsmogelijkheden. Tot de meubelleveranciers behoorden onder meer De Vorm, Hay en Donkersloot.

Proactief en oplossingsgericht

“Bureau vandervorm is proactief geweest gedurende het hele traject en stemt zaken netjes en duidelijk af”, vervolgt Bart. “Ook wanneer zaken anders liepen dan gepland. Toen bleek dat een zitting van een geleverd meubel niet deugde – wat natuurlijk kan gebeuren – heeft Bureau vandervorm samen met de leverancier naar oplossingen gezocht. Het belangrijkste voor mij is dat de communicatie over en weer heel fijn verliep. Dat hebben we ook in het nagesprek teruggekoppeld.”

Naleverbaarheid belangrijke wens

Belangrijk in het selectieproces was dat het meubilair over een langere periode naleverbaar is, aldus Bart. “Je zet een concept neer in een school en weet dat je op enig moment meubilair moet vervangen. Je wilt zoveel mogelijk voorkomen dat je na verloop van tijd van leveranciers te horen krijgt dat het niet meer leverbaar is. Die zekerheid heb je natuurlijk nooit, maar door qua design en kleurstelling bewust te kiezen voor gangbare meubeluitvoeringen vergroten we die kans wel aanzienlijk. Daarin is het advies van Bureau vandervormleidend geweest.”

Try before you buy

Dat in een aantal gevallen ander type meubilair is uitgeleverd dan was uitgevraagd, noemt Bart een zegen en schrijft hij toe aan de proactieve houding van Bureau vandervorm en leveranciers. Bart benoemt het type collegezaalstoel daarbij als voorbeeld. “Dat we uiteindelijk toch kozen voor een ander type, had te maken met deugdelijkheid. Doordat er een proefplaatsing werd neergezet, konden we het gebruik ervan zelf goed beoordelen. Dat is heel prettig zakendoen.”

Tevreden met projectteam

Gedurende het traject had Bart binnen Bureau vandervorm nauw contact met Els en Nienke. Zij bewaarden goed het overzicht en hielden de regie over de realisatie van het meubelplan. Het contact met hen omschrijft Bart als fijn en proactief. “Het is fijn dat we altijd een aanspreekpunt hadden. Zaken konden bij afwezigheid van de één gewoon doorgang vinden. We konden rekenen op duidelijke afspraken vooraf en goede communicatie tijdens en na de oplevering. In mijn beleving valt of staat een samenwerking met deze aspecten. Daar is Bureau vandervorm glansrijk in geslaagd!”

Benieuwd hoe wij jou kunnen ondersteunen bij de (her)inrichting van je onderwijsruimtes? Neem vrijblijvend contact met ons op via onderstaande button om de mogelijkheden te bespreken.

Neem contact op

Volgend bericht

Kantoorruimte inspiratie - creëer de ultieme werkomgeving

Lees bericht
Meer updates

We hebben nog veel meer geweldige updates

Terug naar alle updates
Get in
Let’s shape Impact together touch