Gemeenten opgelet: participatie vergroten doe je zo
Gemeenten sturen op betrokkenheid. Richting burgers, maar ook richting eigen personeel. Uit een recent rapport van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten blijkt dat 75% van de gemeentebesturen aangeeft op ‘een of andere’ manier aan de slag te gaan met participatie. Er zijn natuurlijk duizend-en-één manieren om dat vorm te geven. Maar waar begin je? Een logisch vertrekpunt hiervoor bevindt zich dichterbij dan men denkt. Namelijk: binnen de muren van het gemeentehuis. Het is daar waar de plannen gesmeed worden die de toekomst van de regio bepalen, al dan niet ingegeven door burgerinitiatieven.
Verbinding nastreven door goed werkgeverschap
Daar ligt een belangrijke taak voor facilitair management, dat zijn handen vol heeft aan het coördineren van facilitaire processen op de werkvloer. Daarbij wordt alles op alles gezet voor een omgeving waar zowel medewerkers en burgers zich welkom voelen. Zo’n werkomgeving draagt immers bij aan de verbinding die gemeenten nastreven.
Qua werkgeverschap lijkt het in eerste instantie wel goed te zitten. Nederlanders hebben overwegend positieve associaties bij gemeenten als werkgever. Enkele van de genoemde redenen? Een prettige werk-privébalans, goede arbeidsvoorwaarden en het maken van maatschappelijke impact. Maar dit beeld wordt overschaduwd door het imago dat helaas óók aan gemeenten kleeft. Namelijk dat van “een bureaucratische, saaie en trage werkgever”, zo blijkt uit onderzoek van Sparkey/Motivaction in opdracht van A&O fonds Gemeente. In het licht van de huidige krapte op de arbeidsmarkt vormt dat een serieus gevaar voor de invulling van personeel. En daarmee ook de uitvoerbaarheid van beleid.
Het creëren van meer dynamiek en verbondenheid op de werkvloer is een must om dit beeld bij te stellen. Niet in de laatste plaats voor het vinden en binden van personeel. De inrichting van het pand speelt daarin een onmisbare rol. Maar hoe richt je een gemeentehuis zo in dat het voldoet aan de wensen van haar medewerkers? En overkoepelend: hoe kan zo’n inrichting bijdragen aan een hogere betrokkenheid en sterker teamgevoel?
Daar past natuurlijk geen one-size-fits-all oplossing bij. Nee, zo’n interieur maakt pas écht impact wanneer het volledig is afgestemd op de activiteiten die er plaatsvinden en de behoeften die er spelen. Workplace Management noemen we dat bij Bureau vandervorm.
The Clubhouse Office
Een inrichtingsconcept dat volgens dat principe is ontwikkeld is ons Clubhouse Office. Hierbij worden er aparte ruimten gecreëerd waarbinnen werkactiviteiten optimaal worden ondersteund. Dan kun je denken aan:
- Een workcafé – een ontmoetingsplein voor koffie, eten en informele overleggen;
- Een backbone area – een ruimte optimaal ingericht op administratieve werkzaamheden, waar de ruggengraat van de organisatie plaatsneemt;
- Een focus room – een concentratieruimte voor telefoongesprekken en werkzaamheden die opperste concentratie vragen;
- Een meeting room – een grotere vergaderruimte voor formele besprekingen die van alle technische gemakken is voorzien.
Er zijn natuurlijk nog talloze andere invullingen die je kunt geven aan de ruimtes binnen het gemeentepand. Benieuwd naar de mogelijkheden? Klik op deze link voor meer inspiratie.
Gemeentepand als afspiegeling van de regio
Een modern gemeentehuis ademt de lokale identiteit en nodigt op alle fronten uit tot participatie. Ook richting inwoners, die steeds vaker mogen meedenken, meepraten en meebeslissen bij beleidsnota en -uitvoering. Dan is het belangrijk dat ook zij zich welkom voelen in het gemeentehuis. Onze ervaren projectinrichters en workplace consultants ondersteunen graag bij die vertaalslag.
Of nu wordt ingezet op duurzame interieuroplossingen, meubilair dat een gezonde werkhouding bevordert of inrichtingselementen die bijdragen aan de ultieme hospitality-beleving: wij zorgen ervoor dat werken en langskomen bij gemeenten nog aantrekkelijker wordt en van alle medewerkers en inwoners ambassadeurs maakt. Uitgevoerd door een en dezelfde partij die dit allemaal regelt. Zonder stress, zonder omkijken en zonder fratsen.
Neem contact op voor meer informatie
Benieuwd hoe we kunnen ondersteunen bij de herinrichting van jouw gemeentehuis? Neem vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)30 3690747 of office@bureauvandervorm.nl om de mogelijkheden te bespreken.