Van kabelchaos naar een strakke en veilige werkplek met cable management

Het gebruik van elektronica in kantooromgevingen brengt een wirwar aan kabels en snoeren met zich mee. Zo’n overdaad aan draad ziet er rommelig uit en is ook nog eens onveilig. Het wegwerken van de bedrading op de werkvloer zorgt niet alleen voor een nette kantoorruimte, maar verbetert ook de brandveiligheid. Nienke Bouwmeester, projectcoördinator bij Bureau vandervorm, deelt haar expertise met betrekking tot cable management voor een veilige en esthetisch aantrekkelijke werkplek.

 

Van spaghetti naar strak weggewerkt

“Het veiligheidsaspect wordt vaak nog onderschat”, stelt Nienke. “Kabelspaghetti zorgt al snel voor struikelgevaar. Ook over het doorkoppelen van stroompunten en het gebruik van niet-gecertificeerde stekkerblokken wordt onvoldoende nagedacht. Cable management is onmisbaar voor een brandveilig kantoor.”

“Bovendien ziet je kantoor er een stuk strakker en verzorgder uit wanneer loshangende kabels netjes zijn weggewerkt”, vervolgt Nienke. Dat komt ook de techniek ten goede, voegt ze daaraan toe. “Wanneer medewerkers niet bij de kabels kunnen, worden ze ook niet per ongeluk losgetrokken. Zo weet je dat alle apparatuur in de werkomgeving goed blijft werken. En niet midden in bijvoorbeeld een videoconference de verbinding wegvalt.”

 

Effectieve cable management oplossingen

In grote kantoren staan er vaak meerdere werkunits bij elkaar. Nienke: “Deze units kunnen met de huidige cable management oplossingen niet alleen worden voorzien van stroom, maar ook van een HDMI-inputs en Cat6-netwerkaansluitingen. Omdat niet onder elk bureau een stroompunt zit, werken we graag met een kabelgoot onder het werkblad en een centrale kabelgoot aan het frame. Op deze manier kunnen we de werkplekken netjes doorkoppelen.”

Je kunt ook kiezen voor oplossingen waarbij de bekabeling al in het frame is weggewerkt, aldus Nienke. “Zo verbind je de werkplekken vrijwel onzichtbaar met elkaar.”

 

Voor elke situatie een oplossing

Feit blijft, óók de cable management toepassingen zelf hebben een stroomtoevoer nodig. Bij nieuwbouw of casco opgeleverde kantoorpanden is dit proces nog in grote mate te sturen; meestal kan dan zelf worden bepaald of een stroompunt vanuit de vloer of de wand komt. Hoe dat zit bij huurpanden waar je al te maken hebt met een vaste inrichting? “Voor elke situatie is er wel een oplossing”, benadrukt Nienke. “Met een slimme indeling en positionering van werkmeubilair kom je heel ver.”

 

De toekomst van cable management

Cable management blijft ook de komende jaren een belangrijk thema, ondanks de opkomst van USB-C en draadloos opladen. Nienke: “Tot voor kort waren er maar weinig opties voor het opladen van apparaten en werden kabels overal voor gebruikt. Nu kan er in een unit een USB-oplader worden geïntegreerd en is draadloos opladen mogelijk. Hoewel we bij Bureau vandervormsteeds meer sturen op draadloos werken, worden kabels nog altijd veel gebruikt.”

 

Vorm overstijgt functie

Niet alleen functionaliteit is belangrijk bij cable management, ook het design draagt bij aan een fijne werkplek. Nienke ziet dat fabrikanten vaker verschillende kleur- en framekeuzes (gaan) aanbieden. “Dat komt de eenheid ten goede. Zo worden kantoren nog aantrekkelijker.”

 

Benieuwd hoe wij jou kunnen ondersteunen op het gebied van cable management? Neem vrijblijvend contact met ons op via onderstaande button om de mogelijkheden te bespreken.

Volgend bericht

De belangrijkste 3 interieurtrends in onderwijsinstellingen van dit moment

Lees bericht
Meer updates

We hebben nog veel meer geweldige updates

Terug naar alle updates
Get in
Let’s shape Impact together touch