Clubhousing op kantoor: meer synergie door sociale samenhang

Bij veel bedrijven is de wens ontstaan om het kantoor meer als een clubhouse in te richten. Oftewel: een kantoor waarin de kantine, koffiecorner en andere plekken om samen te komen minstens zo belangrijk worden als de werkplekken zelf. Clubhousing is een trend die samenvalt met – en deels het gevolg is van – het vele hybride werken: de huidige kantoorstandaard.

Harold Coenders, directeur bij de vastgoedspecialist Colliers International, verwoordt deze ontwikkeling treffend bij EenVandaag: “Nu werknemers minder naar kantoor gaan, worden de keren dat ze wel gaan belangrijker.”

Voordelen van (gedeeltelijke) terugkeer naar kantoor


Deze trend staat niet op zichzelf. Fysiek sociaal contact in werkverband is en blijft belangrijk voor de emotionele gezondheid. Het vervult diverse behoeften: het gevoel ergens deel van uit te maken en het ontvangen dan wel geven van waardering, hulp en advies. Stuk voor stuk factoren die van grote invloed zijn op het ervaren van werkplezier en onderlinge verbondenheid.

Hoewel contact ook digitaal mogelijk is dankzij onlinevergadersoftware, dragen vooral face-to-face contacten bij aan het algehele werknemerswelzijn (SCP). Een (gedeeltelijke) terugkeer naar kantoor wordt om deze reden door zowel werkgevers als werknemers meer en meer omarmd. Veelgehoorde redenen:

  • Veel medewerkers ervaren een betere werk-privébalans wanneer zij enkele dagen van de week op kantoor doorbrengen. In het fysiek naar kantoor gaan en de terugkeer naar huis schuilt een opstart- en afsluitritueel. Het markeert een duidelijk begin en einde van de werktijd, wat rust en houvast geeft;
  • De binding tussen zowel medewerkers onderling als tussen managers en uitvoerenden wordt versterkt. Waar extraverte medewerkers van nature al intensere positieve emoties ervaren bij sociaal contact, en om deze reden graag meer tijd op kantoor doorbrengen, ervaren ook introverte medewerkers positieve effecten op hun gemoedstoestand bij hybride werken. Werkgevers, op hun beurt, hoeven bovendien niet te vrezen dat laatstgenoemden uit zicht raken;
  • Medewerkers halen niet alleen veel energie uit informele contactmomenten, dergelijke activiteiten staan ook aan de basis van effectief teamwork. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het praatje bij de koffieautomaat een goede voedingsbodem is voor de uitwisseling van ideeën en tips. Over het geheel genomen dragen dergelijke momenten bij aan de innovatiekracht en toekomstbestendigheid van ondernemingen.

In kantoorruimtes waar plek wordt geboden aan sociale samenhang, wordt het teamgevoel en de betrokkenheid onder medewerkers structureel vergroot. Sociale cohesie is de smeerolie van elk bedrijf en creëert meer synergie op de werkvloer.

Het kantoor als ontmoetingsplek

Het kantoor wordt steeds meer een ontmoetingsplek. Bureau vandervorm heeft al veel kantoren bijgestaan bij deze transformatie. Ben je benieuwd hoe we je hierbij kunnen ondersteunen? Lees hier meer over onze werkwijze of neem vrijblijvend contact met ons op via onderstaande button.

Neem contact op

Volgend bericht

Hoe een kantoor herinrichten in het post-corona-tijdperk?

Lees bericht
Meer updates

We hebben nog veel meer geweldige updates

Terug naar alle updates
Get in
Let’s shape Impact together touch