Het klaslokaal van de toekomst: alles over het inrichten van onderwijsinstellingen

Traditionele klaslokalen maken plaats voor dynamische leeromgevingen. Toepassingen als Artificial Intelligence (AI) en Virtual Reality (VR) openen nieuwe perspectieven voor leren. Tegelijkertijd is er meer aandacht voor de fysieke en mentale gezondheid van studenten en docenten. Met andere woorden: het onderwijs maakt een ongekende transformatie door. Deze veranderingen benadrukken de cruciale rol van het onderwijsinterieur, niet alleen voor het leerproces van studenten, maar ook voor het aantrekken en behouden van personeel. De hamvraag is natuurlijk: hoe geef je werk- en leeromgevingen vorm rondom de moderne behoeften van onderwijsgevers en -nemers? In dit artikel delen we een drietal aandachtspunten voor een succesvolle inrichting.

 

1.     Open leer- en werkplekken

Onderwijsinstellingen omarmen steeds vaker open leer- en werkruimtes, een aanpak geïnspireerd op de kantorenbranche. Met de keuze voor multifunctioneel meubilair ontstaat er een variatie aan aanlandplekken die ontmoetingen en spontaan samenwerken stimuleren. Gezien het open inrichtingskarakter is het wel cruciaal dat de gekozen interieuroplossingen de concentratie en creativiteit bevorderen. Hierbij speelt akoestisch comfort een grote rol. Dit is te realiseren met onder meer scheidingswanden, plafondpanelen en geluiddempende verlichting; slimme oplossingen die geluidscomfort combineren met creatief design.

2.    Een eigen identiteit

De mate van onderlinge verbondenheid bepaalt hoe succesvol een onderwijsinstelling te werk gaat. Daarom is er binnen het onderwijs toegenomen aandacht voor sfeer. Oftewel: aandacht voor het creëren van een omgeving waar iedereen zich welkom voelt en een sterke binding ervaart met de onderwijsinstelling. Het verrijken van studieruimtes met banken, fauteuils, kleden en andere sfeermakers draagt daar onmiskenbaar aan bij én geeft een onderwijsinstelling zijn eigen gezicht mee.

 

3.    Technologie

AI en VR bieden unieke mogelijkheden om het onderwijs te verbeteren. Zo stelt AI docenten in staat om efficiënter te werken, waardoor ze minder of zelfs geen werk meer mee naar huis hoeven te nemen. De opkomst van VR opent op zijn beurt de deur naar virtuele excursies, simulaties en andere immersieve leerervaringen. De juiste interieuroplossingen helpen je om optimaal gebruik te maken van deze technologieën. Denk aan ergonomische werkstations en slimme cable management oplossingen.

 

Het leren van nu

Wil je weten hoe je jouw onderwijsinstelling klaarstoomt voor de toekomst? Bekijk ons Inspiratie Magazine met concrete interieuroplossingen voor het onderwijs van morgen. Samen leggen we een solide basis voor een werk- en leeromgeving die optimaal is ingericht op de veranderende behoeften van docenten en studenten.

Download het Inspiratie Magazine HIER

Volgend bericht

Terugblik op ons duurzaamheidsevent

Lees bericht
Meer updates

We hebben nog veel meer geweldige updates

Terug naar alle updates
Get in
Let’s shape Impact together touch