Kantoorinrichting in de IT-branche: van hard-to-get naar here-to-stay

De economische groei in Nederland is niet te stuiten, met de IT-branche als grote aanjager. Het vinden én behouden van geschikt personeel is in deze branche echter al lange tijd een uitdaging en vergt een geheel nieuwe HR-strategie. De CBS-cijfers zijn alleszeggend: 42,5% van de IT-bedrijfseigenaren ervaarde in het vierde kwartaal van 2021 het tekort aan arbeidskrachten als belemmering. Door de huidige krapte is niet de werkgever maar de werknémer aan zet. “Een aantrekkelijk kantoorlandschap vormt in dit verband een cruciale schakel in het aantrekken en vasthouden van IT’ers”, ziet Melvin Schalkx, algemeen directeur bij Bureau vandervorm.

Veel IT-bedrijven ervaren rem op de groei

Bij de meeste IT-bedrijven is het niet de vraag of ze groeien, maar of ze het groeitempo kunnen bijbenen. Melvin: “De groeiambities ten spijt, ze kunnen deze niet omzetten in resultaten zodra het hen aan arbeidskracht ontbreekt. Het is deze bedrijven er dus alles aan gelegen om uit te stralen dat ze een geweldige werkgever zijn”. Een uitdaging, wetende dat veel IT-bedrijven (een deel van) hun personeel detacheren bij klanten. “Wanneer werkzaamheden geregeld extern plaatsvinden, wordt personeelsbinding nóg belangrijker. De keren dat deze medewerkers op kantoor zijn, moeten voelen als thuiskomen en bijdragen aan het werkgeluk.”

Clubhuisgevoel sluit aan bij belevingswereld jonge IT’ers

In dat licht ziet Melvin binnen de IT-branche veel potentie voor The Clubhouse Office – een door Bureau vandervorm ontwikkeld kantoorconcept waarbij het kantoor vooral wordt benaderd en ingericht als ontmoetingsplek c.q. clubhuis. “Klanten bij wie we dit concept hebben toegepast, merken dat de onderlinge verbondenheid, de betrokkenheid en de synergie onder medewerkers sterk is toegenomen. En dat de IT’ers in kwestie graag tijd op kantoor doorbrengen.”

Bij het creëren van zo’n clubhuisgevoel moet het er volgens Melvin vooral niet te stijfjes aan toegaan. “Jonge, vaak net afgestudeerde IT’ers zitten echt niet te wachten op een corporate uitstraling. Je trekt hen over het algemeen meer met een informele werksetting die resoneert met hun studententijd. Een in deze kringen effectief en veel toegepast clubhouse-concept is dan ook Het Work Café, een ontmoetingsplein op kantoor voor koffie, lunch, informele overleggen en daily kick-offs. Waar mensen informeel samenkomen, ontstaan de leukste en meest succesvolle ideeën.”

Here-to-stay met The Clubhouse Office

Kenmerkend aan The Clubhouse Office is dat er op kantoor aparte zones worden gecreëerd waarbinnen werkgerelateerde activiteiten optimaal worden ondersteund. De specifieke invulling van deze zones verschilt per onderneming.

Spreekt dit inrichtingsprincipe je aan? En kun je begeleiding gebruiken bij het conceptualiseren en uitwerken van je idee(ën)? Bureau vandervorm heeft al vele IT-bedrijven geholpen met het creëren van moderne kantoorruimtes die optimaal zijn ingericht op de behoeften van de IT’er.

Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via onderstaande button.

Neem contact op

Download onze Whitepaper Let’s Make IT Work!

Volgend bericht

6 akoestische kantoor oplossingen voor een productievere werkplek

Lees bericht
Meer updates

We hebben nog veel meer geweldige updates

Terug naar alle updates
Get in
Let’s shape Impact together touch