Leegstaande kantoorruimte omvormen tot waardevolle kansen?

Uit onderzoek van Colliers International blijkt dat van alle kantoorruimtes die bedrijven in Nederland huren, maar liefst 3,3 miljoen vierkante meter ongemerkt leegstaat. Die leegstand is voornamelijk te wijten aan het feit dat personeel steeds vaker thuiswerkt. Uit de filedrukte op dinsdag en donderdag kunnen we opmaken dat deze dagen populaire kantoordagen zijn. Kantoorpanden zijn op die dagen dan ook druk bezet, in tegenstelling tot de overige dagen. De huisvestingskosten voor kantoren vormen een groot deel van de overhead, dus het zou zonde zijn om kantoren slechts gedeeltelijk in gebruik te nemen. Hoe kun je de leegstand in kantoorpanden toch benutten?

 

Een multi-inzetbaar kantoor

Een flexibele, multi-inzetbare kantoorinrichting draagt bij aan een duurzamere bedrijfsvoering, komt ten goede aan de samenleving en biedt kansen voor kostenbesparingen. We delen hieronder enkele concrete voorbeelden voor het benutten van leegstaande kantoorruimtes.

 

Gemeenschappelijke ruimte

Vorm je leegstaande ruimtes en ongebruikte bureaus om tot gedeelde faciliteiten waar externen samenkomen, netwerken en ideeën kunnen uitwisselen. Een inspirerend voorbeeld van deze aanpak is de NS. Het hoofdkantoor van de NS staat op bepaalde dagen gedeeltelijk leeg. Daarom is besloten deze ruimte beschikbaar te stellen als studieplekken voor Utrechtse studenten. Hierdoor hoeven zij niet langer uit te wijken naar overvolle bibliotheken, maar kunnen ze genieten van een rustige en productieve studieomgeving. Dat niet alleen: de NS biedt studenten ook optionele lunchlezingen en een informatiemarkt aan waarbij studenten meer over het bedrijf kunnen leren. Een win-winsituatie: op deze manier positioneert de NS zich als maatschappelijk betrokken onderneming en investeert het tegelijkertijd in haar branding als aantrekkelijke werkgever.

 

Flexibele co-working space

Ook een mogelijkheid: transformeer de leegstaande ruimte tot flexibele co-working plekken voor verhuur aan freelancers, startups en andere bedrijven die behoefte hebben aan tijdelijke werkplekken. De leegstaande ruimte vormt op die manier een extra bron van inkomsten om de operationele kosten te dekken. De co-working plekken geven startups en kleine bedrijven de flexibiliteit om hun ruimtebehoefte aan te passen naarmate ze groeien. Bovendien bieden co-working plekken een inspirerende werkomgeving voor co-creatie tussen verschillende bedrijven. Het huisvesten van andere bedrijven creëert unieke kansen voor toekomstige samenwerkingen.

 

Kantoren multi-inzetbaar inrichten met dancing walls

Het multi-inzetbaar inrichten van een kantoorruimte vereist een strategische aanpak. Dancing walls, oftewel verplaatsbare scheidingswanden, zijn ideaal voor dit doel. Ze stellen je in staat om ruimtes aan te passen aan verschillende bezettingen. Op rustige dagen creëer je gemakkelijk aparte werkplekken waar medewerkers ongestoord en productief hun taken kunnen uitvoeren. Staat er een brainstormsessie gepland? Dan laat de wand zich eenvoudig verplaatsen of inklappen om een grote open ruimte te creëren die juist de samenwerking bevordert. Een dancing wall kan ook als whiteboard ingezet worden, of er kan een scherm in opgehangen worden.

We hebben de grootste voordelen van dancing walls voor het efficiënt benutten van een kantoorruimte op een rij gezet:

  • Flexibiliteit. Dancing walls kunnen gemakkelijk worden verplaatst en aangepast aan de veranderende ruimtebehoeften van de pandeigenaar/hoofdhuurder en eventuele onderverhuurders;
  • Ruimteoptimalisatie. Met verplaatsbare scheidingswanden deel je grotere ruimtes gemakkelijk op in kleinere, functionele zones. Daarmee wordt dezelfde ruimte inzetbaar voor verschillende doeleinden. De scheidingswanden bieden tegelijkertijd privacy in open kantooromgevingen;
  • Duurzaamheid. Het gebruik van verplaatsbare scheidingswanden draagt bij aan een duurzamere bedrijfsvoering. De dancing walls zijn herbruikbaar en maximaliseren de levensduur van kantoorpanden;
  • Kosteneffectief. Dancing walls zijn relatief eenvoudig te installeren en vereisen geen permanente constructie. Dit bespaart tijd en kosten bij het inrichten van de ruimte.

 

Dancing walls doen het naast kantooromgevingen ook goed in onderwijsruimtes.

 

Efficiënt omgaan met kantoorleegstand

Het multi-inzetbaar maken van kantoorruimtes is niet alleen een slimme en innovatieve manier om leegstand te verminderen, maar biedt ook waardevolle kansen. Kun je hulp gebruiken bij het flexibel inrichten van je kantoorgebouw om de ruimtes voor meerdere doeleinden inzetbaar te maken? Maak een afspraak met onze experts via +31 (0)30-3690747 of vul ons contactformulier in via onderstaande knop.

Volgend bericht

Melvin Schalkx blikt terug op 12,5 jaar ondernemerschap

Lees bericht
Meer updates

We hebben nog veel meer geweldige updates

Terug naar alle updates
Get in
Let’s shape Impact together touch