Circulair inrichten: op weg naar een duurzame werkomgeving

Dat maatschappelijk verantwoord ondernemen bij steeds meer bedrijven hoog op de agenda staat, mag geen verrassing heten. De stap van lineair naar circulair inrichten lijkt misschien groot, maar is dat zeker niet altijd. Voor een comfortabele, duurzame werkomgeving zijn slechts drie stappen nodig. Welke dat zijn, lees je hier.

Waarom circulair inrichten?

De keuze voor een circulaire kantoorinrichting is voor veel bedrijven ingegeven door de wens toekomstbestendig te ondernemen met oog voor mens en milieu. Circulair inrichten draait om een aantal belangrijke principes:

  • Het benutten van duurzame bronnen. Door bij de fabricage van kantoormeubelen en interieuraccessoires gebruik te maken van hernieuwbare en recyclebare grondstoffen kunnen deze producten na afloop hun waarde opnieuw bewijzen in andere producttoepassingen. Het productie- en ontwerpproces wordt, met andere woorden, duurzaam ingericht;
  • Het besparen van kosten. Door kantoormeubelen en interieuraccessoires te revitaliseren ben je in staat op de korte en lange termijn hoge kostenbesparingen te realiseren;
  • Het borgen van kwaliteit. De gebruiksduur en prestatie hangen nauw samen met de waarde van het product. Als producent is het leveren van kwaliteit hierbij dus een extra belangrijk uitgangspunt.

Wil je je kantoor ook circulair inrichten? Onderstaande drie stappen helpen je flink op weg naar een duurzame werkomgeving.

Stap 1: Bepaal de waarde van het bestaande interieur

Benut wat je hebt. Het bepalen van de waarde van het bestaande interieur vormt de eerste stap op weg naar een circulaire kantoorinrichting. Voordat besloten wordt de gehele kantoorvloer af te schrijven, is het verstandig om te inventariseren welke waarde het huidige interieur nog vertegenwoordigd. Welke kantoormeubelen zijn geschikt voor hergebruik of revitalisatie? En welke meubelen kunnen ergens anders een tweede leven krijgen? Een waardebepaling levert een flinke kostenbesparing op en voorkomt verspilling van bestaande waarde.

Stap 2: Kies voor hergebruik of revitalisatie

Bij circulair inrichten speelt het hergebruik van producten een belangrijke rol. Dat kan bijvoorbeeld door een bureaustoel opnieuw te laten stofferen of een bureau een nieuw werkblad te geven. Maar niet alle gebruikte bureaustoelen, bureaus en kasten zijn even makkelijk te reviseren. Bij hergebruik is revitalisatie daarom eveneens een optie. Op deze manier krijgt het desbetreffende kantoormeubilair een nieuw leven of nieuwe gebruiksfunctie door onderdelen om te bouwen tot een ander product. Zo past het gerevitaliseerde meubilair – hetzij in andere vorm – toch bij de functionele en esthetische behoefte van het nieuwe kantoor.

Vitra’s ID Chair Concept is hiervan een typerend voorbeeld. Deze reeks modulaire bureaustoelen blijft ook na ingebruikname nog volledig configureerbaar. De losse elementen, waaronder de zitting, het onderstel en de verstelbare rug- en armleuningen, zijn namelijk gemakkelijk aanpasbaar, inwisselbaar en vervangbaar. Zo kan de stoel op esthetisch vlak blijven meebewegen met de behoeftes van het bedrijf en zijn gebruikers.

Stap 3: Kies voor huurmeubilair of circulair inkopen

Wanneer duidelijk is welke kantoormeubelen in de nieuwe inrichting in herboren vorm gebruikt worden, krijgt het nieuwe, circulaire interieurplan al goed vorm. Dan is het tijd om te bepalen welke nieuwe meubelen er nog nodig zijn. Binnen de circulaire inrichtingsprincipes ligt de nadruk meer op gebruik dan op bezit. Het leasen of huren van kantoormeubilair past goed binnen een circulaire inrichting, daar deze meubelen meerdere levenscycli meegaan. Ook de keuze voor circulair inkopen voldoet aan deze principes. Hierbij belooft de fabrikant de producten aan het einde van hun levensduur of gebruiksperiode weer voor een nieuwe cyclus in te zetten.

Het ontwerp- en productieproces van het Italiaanse Moroso gaat uit van het circulaire gedachtegoed. Eerder dit jaar waren we getuige van Moroso’s aansprekende designfilosofie. Bekijk hier een uitgebreide reportage van onze inspiratiereis naar Moroso en Pedrali.

Een circulaire inrichting bij Bureau vandervorm

Bij Bureau vandervorm geloven we in de meerwaarde van circulair inrichten voor kantoorruimtes. Het kantoor anno nu heeft zijn blik op de toekomst gericht. Wil je de circulaire inrichtingsprincipes in de praktijk brengen en ben je benieuwd naar onze methodiek? Maak dan kennis met onze werkwijze en leg een solide basis voor je kantoorinterieur. Meer weten?

 

Plan een oriëntatiegesprek

Volgend bericht

Inrichten vergaderruimte: hoe pak je dat aan?

Lees bericht
Meer updates

We hebben nog veel meer geweldige updates

Terug naar alle updates
Get in
Let’s shape Impact together touch