IT-bedrijven opgelet: focus verhogen op kantoor doe je zo (4 tips)

Analytisch sterk, handelt zorgvuldig, zet alles op alles om fouten te voorkomen, ster in het verwerken van informatie; in vacatureteksten voor IT’ers wordt vrijwel altijd om deze competenties gevraagd. Werken in de IT is precisiewerk en vergt de nodige focus. Opmerkelijk genoeg zijn veel kantooromgevingen lang niet altijd op dit doel ingericht. Het is saillant dat een groot deel van de IT’ers het liefst thuiswerkt, naar eigen zeggen door een betere concentratie zonder alle afleidingen op kantoor.

Hoe kan de focus op kantoor worden verhoogd, zodat IT’ers zich er beter thuis voelen, meer werkplezier ervaren en sneller hun productiviteitsdoelen halen? We delen 4 tips.

Tip 1: creëer aparte focuswerkplekken

Op gezette tijden willen IT’ers zich kunnen terugtrekken om in opperste concentratie te werken aan projecten. Met name in grote open kantoortuinen ontbreekt het aan die mogelijkheid en ligt afleiding voortdurend op de loer. Irrelevante spraak- en omgevingsgeluiden zijn funest voor de concentratie; het kost veel tijd om de focus weer te herpakken. Met speciale werkcabines en losse werkunits zijn eenvoudig visuele én akoestische afscheidingen te maken die hen behoeden voor onnodige kantoorprikkels.

Tip 2: maak werk van agile werken met in hoogte verstelbaar meubilair

Veel IT-organisaties zetten in op efficiënt werken door middel van de scrum agile methodiek. Bij deze werkwijze is eenvoudige informatie-uitwisseling cruciaal voor een succesvolle aanpak. In hoogte verstelbare bureaus en vergadertafels leveren een positieve bijdrage aan daily kick-offs en vergelijkbare vormen van actief werkoverleg.

Uit diverse onderzoeken blijkt namelijk dat staand vergaderen concentratieverhogend werkt. Dat vertaalt zich direct door in efficiëntie. Gemiddeld verloopt een ‘stand up meeting’ 34% sneller dan een ‘sit down meeting’.

Tip 3: zorg voor voldoende frisse lucht

Men is vitaler en productiever wanneer de luchtkwaliteit op peil is. Kantoorpersoneel werkt het prettigst bij een luchtvochtigheid tussen 30% en 70%. Daarbij is voldoende ventilatie van belang. Een te hoog CO2-gehalte kan al na 10 minuten leiden tot sufheid en concentratieproblemen. Deze problemen ben je voor door de luchtverversing te verbeteren of naar een grotere ruimte uit te wijken. In kantoorruimten wordt een luchtverversingscapaciteit van minimaal 30 m³/uur per persoon geadviseerd.

Tip 4: maak van het kantoor een ontmoetingsplek

Lunchen achter het bureau om toch nog even die taak af te ronden? Te lang doorwerken gaat al snel ten koste van focus en productiviteit. Pauzes en informele contactmomenten tussendoor geven energie en zijn broodnodig voor het vernieuwen van de concentratie. Het concept van The Clubhouse Office sluit perfect aan op deze behoefte door bij de ruimtelijke indeling expliciet rekening te houden met momenten voor focus, ontspanning en samenkomen.

Kantoren ingericht op de behoeften van de IT’er

Bureau vandervorm heeft al vele IT-bedrijven geholpen met het creëren van moderne kantoorruimtes die optimaal zijn ingericht op de behoeften van de IT’er.

Wil je meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via onderstaande button.

Neem contact op

Download onze Whitepaper Let’s Make IT Work!

Volgend bericht

Kantoorinrichting in de IT-branche: van hard-to-get naar here-to-stay

Lees bericht
Meer updates

We hebben nog veel meer geweldige updates

Terug naar alle updates
Get in
Let’s shape Impact together touch