Zo richt je IT-kantoren optimaal in voor hybride werken

Bij de meeste organisaties heeft hybride werken niet geleid tot het afbouwen van de beschikbare kantoorruimte, blijkt uit onderzoek van internationaal vastgoedadviseur CBRE. Ook binnen de IT-sector is dat het geval, merken we bij Bureau vandervorm. Dat is een goed signaal, vindt directeur-eigenaar Melvin Schalkx. In dit artikel deelt hij waarom inkrimpen van kantoren averechts werkt – zelfs wanneer hybride werken de norm is. En ook: concrete tips om IT-kantoorruimtes optimaal in te richten.

“Een teveel aan ruimte bestaat niet”

“Never waste a good crisis”, wordt wel eens gezegd. “Toch is dat precies wat er gebeurde tijdens de economische crisis van 2008”, constateert Melvin. “Kantoren krompen massaal in. Kantoorruimtes werden van de hand gedaan. Tussenwanden werden verwijderd om zoveel mogelijk medewerkers in een ruimte onder te brengen. De kantoortuin werd geboren. Een hogere medewerkersdichtheid op kantoor was veel efficiënter, zo was de gedachte. Het gevolg was dat de akoestiek met stappen achteruit holde en symptoombestrijding nodig was om de boel op orde te krijgen.”

Hoe verhoudt zich dat tot de huidige werkvorm, waar gedeeltelijk thuiswerken – feitelijk ook een uitkomst van een crisissituatie – bij verreweg de meeste (IT)-bedrijven is ingeburgerd? “Met een lagere kantoorbezetting kan het verstandig lijken om ruimte af te staan. Gelukkig trapt men nu niet in dezelfde valkuil. Meer vloeroppervlak per medewerker betekent ook: meer mogelijkheden om een werkomgeving zo aantrekkelijk mogelijk in te richten. Zeker in de IT is die behoefte groot.

Klaar voor de toekomst in een dynamische werkomgeving

Hybride werken biedt veel kansen voor IT-bedrijven die voor hun workforce management graag gebruikmaken van detacheringsconstructies. Melvin: “Deze bedrijven willen op kantoor uiteraard plek bieden aan de vaste kern medewerkers. Maar bij grote, vaak tijdelijke klussen, moet het kantoor wel dynamisch genoeg zijn om tijdens piekmomenten ook de flexibele schil van plek te voorzien. Met de nodige aanlandplekken is dat te realiseren. Of door ruimtes multifunctioneel in te richten, zoals een workcafé waar men naast lunchen en socializen evengoed werkoverleg kan voeren. Ook zijn zonder grote bouwkundige ingrepen ruimtes met schuifwanden op te delen in meerdere losse units wanneer daar behoefte aan is. Zo zijn er tal van oplossingen om een grote kantoortuin een efficiënte indeling te geven.”

Maak van het kantoor een ontmoetingsplek

Het concept van The Clubhouse Office sluit perfect aan bij de moderne werkdynamiek door bij de ruimtelijke indeling expliciet rekening te houden met momenten voor focus, ontspanning en samenkomen.

“Het kantoor krijgt steeds meer een ontmoetingsfunctie. Deze verschuiving heeft gevolgen voor het kantoordesign, de planning en de gelijkheid tussen fysiek en virtueel aanwezige medewerkers. Wanneer je het kantoor inricht als dé ideale plek om samen te werken, kun je hybride werken succesvol implementeren.” – Wouter Oosting, specialist op het gebied van Workplace Strategy & Innovation bij CBRE

The Clubhouse Office in beeld en geluid

RTV Utrecht wijdde een item aan hybride werken. The Clubhouse Office, een uniek kantoorconcept van Bureau vandervorm, is uitstekend op dit doel ingericht. Klik op onderstaande afbeelding om de uitzending te bekijken. (Item is te zien vanaf 0:28.)

Kantoren ingericht op de behoeften van de IT’er

Bureau vandervorm heeft al menig IT-bedrijf geholpen met het creëren van toekomstbestendige kantoorruimtes die optimaal zijn ingericht op de behoeften van de IT’er. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via onderstaande button.

Neem contact op


Download onze Whitepaper Let’s Make IT Work!

Volgend bericht

3 technische kantooroplossingen die bij geen enkel IT-bedrijf mogen ontbreken

Lees bericht
Meer updates

We hebben nog veel meer geweldige updates

Terug naar alle updates
Get in
Let’s shape Impact together touch