RINO Groep klaar voor Het Nieuwe Lesgeven – “Onze locatie is nu optimaal ingericht op hybride onderwijs”

“Moeten we nog wel investeren in een nieuwe kantoorinrichting nu onderwijs op afstand de norm lijkt geworden?”. Die vraag hield de gemoederen van de RINO Groep, een nascholingsinstituut voor ggz en aanverwante sectoren, de afgelopen twee jaar flink bezig. Terwijl deze vraag speelde, zwengelde de roep om fysiek onderwijs aan. De RINO Groep trok de stoute schoenen aan en besloot hun locatie in Utrecht klaar te stomen voor hybride lesgeven. De opdracht werd gegund aan Bureau vandervorm. Bijzonder, wetende dat het aanbestedingstraject digitaal is verlopen. Een terugblik.

Op naar een hybride onderwijsvorm

“Spannend was het wel”, zegt Karin Rietveld, manager facilitaire zaken bij de RINO Groep. “We zaten midden in een lockdown en wisten nog niet wat er ging gebeuren. Gaan we straks weer klassikaal lesgeven of blijft onderwijs digitaal? En gaan we onze ruimtes onderverhuren, nu we deze toch niet gebruiken? Langzaam maar zeker werd duidelijk dat we met alleen digitaal lesgeven niet dezelfde kwaliteit konden bieden als vóór de pandemie. En dat studenten ook naar fysiek les verlangden. Deze factoren waren doorslaggevend om onze locatie in te richten op een hybride onderwijsvorm.”

Vanwege de geldende lockdowns verliep het contact tussen de RINO Groep en Bureau vandervorm aanvankelijk voor een groot deel telefonisch en via beeldbellen. “Dat vereist veel vertrouwen, maar het contact was prettig en voelde goed. Er werd naar onze wensen geluisterd en de lijnen waren kort. Bureau vandervorm was ondanks de fysieke afstand heel benaderbaar.”

Eigen ruimtes met een eigen identiteit

Door de gedwongen sluitingen had het er even alle schijn van dat er een teveel aan ruimte was ontstaan, maar niets bleek minder waar. Dit werd des te meer duidelijk toen weer (deels) klassikaal werd lesgegeven en noodgedwongen naar onderwijszalen elders in het pand moest worden uitgeweken. “In de ruimtes die we erbij huurden konden we onze eigen identiteit niet kwijt. Het ik-ben-bij-de-RINO-Groep-gevoel ontbrak. We willen een onderwijslocatie zijn waar iedereen zich welkom en thuis voelt, die voldoet aan de flexibiliteit die momenteel gevraagd wordt en mooi en praktisch is ingericht”, aldus Karin over de beweegredenen om bij Bureau vandervorm aan te kloppen.

De RINO Groep wilde meer klassikaal onderwijs in-house faciliteren om niet meer afhankelijk hoeven te zijn van inhuur van extra zalen. Er zijn daarom meerdere, kleine werkruimtes gemaakt – Subs genaamd – waar studenten aan casussen kunnen werken en docenten kunnen vergaderen. Ook zijn er in de leszalen schuifwanden geïnstalleerd om deze ruimtes eenvoudig op te delen in twee kleinere zalen wanneer de les- of werkvorm daarom vraagt.

De accenten op de juiste plekken leggen

Met comfortabel zitmeubilair en tapijt, akoestische verlichting en semi-transparante gordijnen is een moderne en enigszins huiselijke sfeer gerealiseerd. Sprekend, maar nergens over-the-top. Het zachte kleurenpalet met overwegend blauwe en groene kleurtinten oogt ingetogen en tijdloos. De loopzones op de verdieping zijn subtiel gemarkeerd met houtlook PVC-vloeren in luxe Hongaarse punt legpatroon. Ook op technisch vlak zijn de accenten op de juiste plek gelegd. Zo zijn de vergaderzalen aan de zonkant voorzien van airconditioning, in verband met de grote raampartijen.

En, misschien nog wel de grootste uitdaging, volgens Karin: “Bureau vandervorm is erin geslaagd de aandacht van het systeemplafond af te halen. Dat alleen al is een overwinning op zich!”

Geslaagde samenwerking

Karin en collega’s kijken tevreden terug op de samenwerking. “De locatie is helemaal geworden zoals we voor ogen hadden. Bij toekomstige projecten zullen we zeker aan Bureau vandervorm denken!”

Benieuwd hoe wij jou kunnen ondersteunen bij de (her)inrichting van je kantooromgeving? Neem vrijblijvend contact met ons op via onderstaande button om de mogelijkheden te bespreken.

Neem contact op

Volgend bericht

Kantoorinrichting inspiratie [3 video’s]

Lees bericht
Meer updates

We hebben nog veel meer geweldige updates

Terug naar alle updates
Get in
Let’s shape Impact together touch