Zit-sta werkplek: dé remedie tegen De Zittende Hollander

Nederlanders brengen gemiddeld 9 uur per dag zittend door, waarvan een groot deel op kantoor, zo blijkt uit cijfers van de Leefstijlmonitor. Niet zonder gevaar: wie onvoldoende beweegt, loopt eerder risico op lichamelijke en geestelijke klachten. Alle reden om te investeren in een zit-sta werkplek. Nog niet zo lang geleden waren het vooral startups uit Silicon Valley die dit concept omarmden, maar inmiddels is ook in Nederland een staand werken-revolutie op gang gekomen. Wat verklaart het huidige succes van zit-sta bureaus in moderne kantoorinrichtingen in de strijd tegen De Zittende Hollander?

“Zitten is het nieuwe roken” – Frank Backx, hoogleraar sportgeneeskunde, UMC Utrecht

 

 

Gezondere houding door afwisselend staan-zitten

Het mag geen verrassing heten: een goede zithouding is essentieel voor werkgeluk. Zonder het door te hebben, hangt men al snel licht voorovergebogen over het bureau om het computerscherm te bekijken. De gevolgen merkt men vaak pas de volgende dag, maar zijn er niet minder om: bovenrug-, schouder- en nekpijn vormen een groot fysiek ongemak onder kantoormedewerkers. Pijnklachten die met een gezondere werkhouding eenvoudig voorkomen kunnen worden.

“Met name de werksfeer is een belangrijke bron van lang zitten, waardoor gesproken kan worden van een nieuw arbeidsrisico.” Rijksoverheid

Door simpelweg het zitten geregeld af te wisselen met een staande houding, ontzie je het lichaam op veel fronten. Uit recente onderzoeken blijkt dat zit-sta bureaus nek- en rugklachten met respectievelijk 32% en 54% verminderen. Met andere woorden: zo draag je bij aan een lager ziekteverzuim.

Daarbuiten heeft staand werken ook een positief effect op de gemoedstoestand. Medewerkers die werken achter een zit-sta bureau, voelen zich beduidend meer ontspannen dan zij die gebruikmaken van traditionele bureaus. Bijna 9 op de 10 medewerkers komt energieker voor de dag met behulp van een zit-sta werkplek. Hier staat tegenover dat langer dan drie uur onafgebroken zittend werken juist een grote stressor is.

Hoger concentratievermogen en meer creativiteit

Veel zitten belemmert bovendien een goede bloedtoevoer naar en de glucosestofwisseling van de hersenen, wat resulteert in een versuft gevoel, verminderde concentratie en een beperkter creatief vermogen.

Dat zittend vergaderen bij veel bedrijven om die reden heeft plaatsgemaakt voor staand vergaderen, is een groot pleitbezorger van zit-sta werkplekken. Deze manier van vergaderen verhoogt de opname van informatie (en daarmee de groepsproductiviteit) en verkort zo het werkoverleg met gemiddeld 34%. Volgens hetzelfde principe draagt afwisselend staand werken aan een zit-sta bureau bij aan meer scherpte, creativiteit en een hoger concentratievermogen.

Vitra – Tyde werkplek

Ergonomisch werken met een sta-zit werkplek op maat

Geef gehoor aan gezond werken met de keuze voor een verstelbaar bureau. Bij bureau vandervorm creëren we werken op maat. We beschikken over talloze ergonomische interieuroplossingen voor je kantoorruimte – altijd passend bij de dynamiek die je voor ogen hebt.

Op lange werkdagen zijn zit-sta bureaus dé uitkomst voor medewerkers die behoefte hebben aan een actieve(re) werkhouding. Met dit inventieve kantoormeubilair verklein je de kans op zitgerelateerde pijnklachten.

Meer weten over onze projectinrichting voor kantoren en onze werkwijze? Maak dan een afspraak met een van onze collega’s via +31 (0)35 6780499 of vul hiervoor ons contactformulier in.

Zelf ook je werkomgeving finetunen?

Bekijk onze handige Zit- en Werkplekinstructie

Volgend bericht

Projectinrichting kantoor: 3 trends om in de gaten te houden

Lees bericht
Meer updates

We hebben nog veel meer geweldige updates

Terug naar alle updates
Get in
Let’s shape Impact together touch