Het kantoor inrichten volgens de nieuwe werkelijkheid

Realiseer een veilige en verantwoorde terugkeer naar kantoor

Locatieonafhankelijk werken leek al langzaamaan de trend te worden, maar is door de coronamaatregelen in een enorme stroomversnelling terechtgekomen. Hoewel fysiek samenzijn altijd een onmisbaar element van de werkcultuur blijft, zullen we inventief om moeten gaan met de vragen waar en hoe we werken.

Welke gevolgen heeft deze ‘nieuwe werkelijkheid’ voor kantoorinrichtingen? En hoe richt je kantoorruimtes zo in dat je een veilige en verantwoorde terugkeer garandeert voor je medewerkers tijdens het (post-)corona-tijdperk? Aan het woord Melvin Schalkx, oprichter en eigenaar van Bureau vandervorm.

 

Schets van een corona-proof kantoor op basis van 371 m² werkoppervlak, geoptimaliseerd voor 35 werkplekken. Beeldcredits: Vitra

 

Veel kantoorinrichtingen zijn niet coronaproof

Vandaag de dag zijn slechts weinig kantoorinrichtingen erop ingericht de gevolgen van een epidemie het hoofd te bieden. “Toen na aanvang van de economische crisis in 2008 Het Nieuwe Werken in zwang raakte, werden veel ‘traditionele’ kantoorruimtes – die paradoxaal genoeg beter waren toegerust op epidemieën – getransformeerd tot grote open workspaces. In deze ruimtes was efficiëntie het codewoord en met dit inrichtingsprincipe konden er méér medewerkers op mínder vierkante meter werken. Dat er bij deze kantoorinrichting bovendien minder wanden nodig zijn, was ook op bouwkundig vlak voordeliger, zeker voor nieuw op te leveren kantoorpanden”, legt Melvin uit.

De keerzijde van dergelijke kantoorinrichtingen is inmiddels alom bekend. Concentratieproblemen, een slechte spraakverstaanbaarheid en gezondheidsklachten zetten het thema akoestiek op kantoor met stip op de agenda. Diverse akoestische oplossingen zoals concentratiewerkplekken, geluidsabsorberende scheidingswanden en akoestische wand- en plafondpanelen deden hun intrede.

Melvin vervolgt: “Hoewel akoestisch meubilair zijn functie meer dan waarmaakt, heeft het nooit als hoofddoel gehad om de nu zo veilige anderhalve meter afstand op kantoor te kunnen bewaren. Gelukkig biedt dit meubilair tal van mogelijkheden om de gewenste, veilige afbakeningen te creëren waar kantoren nu om vragen.”

Corona-proof opstellingen met Vitra meubilair: o.a. modulaire kantoortafelsysteem CDS Meeting. Beeldcredits: Vitra

 

Terug naar de basis: de bezettingsgraad verlagen

Een ding staat vast: het is belangrijker dan ooit tevoren om goed na te denken over de grootte van ruimtes en de afstanden tussen medewerkers en werkplekken. Melvin: “Het bieden van een verantwoorde en veilige werkplek heeft voor veel organisaties impact op de maximale bezettingsgraad op kantoor, zeker wanneer deze al aan de grens zat.” In deze gevallen zal de werknemersdichtheid op kantoor moeten worden verlaagd, wat de nodige aanpassingen vergt.

 

Veiliger werken in kleinere clusters

Werkplekken bij bestaande clusters afplakken (terwijl de overige medewerkers thuiswerken) behoort hierin tot de mogelijkheden, maar de aanwezigheid van ‘spookwerkplekken’ zorgt in veel gevallen voor een onbestemd gevoel.

“Een kantoorindeling op basis van kleinere werkclusters – en dus méér vierkante meter per medewerker – is effectiever en werkt plezieriger. Kantoren waar al veel gebruik wordt gemaakt van modulair meubilair heeft hierin een voorsprong. Daar is het mogelijk om bestaande werkplekken zonder grote veranderingen op te splitsen in kleinere eilanden of individuele werkplekken. Ook veel akoestisch meubilair kent een modulair karakter en laat zich eenvoudig herpositioneren, om bijvoorbeeld als tijdelijke, extra tussenwand te dienen.”

Met deze aanpak optimaliseer je de ruimte volgens de nieuwe veiligheidsnormen zonder in te boeten aan het werkcomfort en het saamhorigheidsgevoel van voorheen.

 

 

Kantooroplossingen in het (post-)corona-tijdperk

Er zijn diverse manieren om nu en in de toekomst op een veilige en gecontroleerde manier werkruimtes in te richten.

Signing aanbrengen

Naast meer afstand creëren tussen bureaus, is het belangrijk dat medewerkers zich bewust zijn van de te behouden afstand. “Grafische signing is bij uitstek geschikt om doorlooproutes en afbakeningen aan te brengen. Toepassingen hiervan zijn ‘safe spaces’ rondom de werkplekken zelf en scheidslijnen op drukke looproutes zoals het trappenhuis”, vertelt Melvin.

Hygiënemaatregelen

“Verder is het belangrijk om de overdracht van ziekteverwekkers zoveel mogelijk te minimaliseren. Je brengt de aangescherpte hygiëne-protocollen op de werkvloer makkelijker in de praktijk door het plaatsen van zuilen met desinfectiemiddel en oplossingen waarmee deuren ‘handsfree’ kunnen worden geopend.”

Fysiek én op afstand vergaderen

Verder wijst Melvin op nieuwe technologieën die communicatie op afstand bevorderen en zo een hybride invulling geven aan het concept ‘werken op locatie’. “Neem ‘Zoom-rooms’, fysieke vergaderruimtes waar klanten en/of collega’s virtueel kunnen aanschuiven met behulp van online vergadersoftware. Slimme cable management toepassingen zorgen voor een perfecte integratie van meubilair en elektronica en rusten de ruimtes direct uit op de wensen van de toekomst.”

Efficiënt werken op een comfortabele thuiswerkplek

Het werken op afstand ziet Melvin niet als een tijdelijk gegeven. “Er is vanuit de projectmarkt veel interesse voor het creëren van comfortabele thuiswerkplekken die ook op de lange termijn hun waarde bewijzen. Thuiswerken is here to stay, maar wie vanuit huis werkt, hoeft geenszins aan de keukentafel te werken, zoals nu nog vaak het geval is. Bureau vandervorm beschikt over talloze ergonomische, inspirerende oplossingen voor thuiswerkplekken die hierin voorzien, zoals genormeerde bureaustoelen.”

 

BEKIJK ONZE THUISWERKOPLOSSINGEN

 

 

Investeer in een toekomstbestendig kantoor met Bureau vandervorm

“Bij Bureau vandervorm geloven we dat de werkomgeving ten dienste moet staan van de gebruikersbehoeften, niet andersom. Een lagere bezettingsgraad op kantoor brengt op welzijnsniveau veel voordelen met zich mee. In lijn hiermee zal het werkende leven meer dan ooit een mix zijn van werken op afstand en fysieke aanwezigheid op de werkvloer”, besluit Melvin.

Wees voorbereid op de kansen die de nieuwe werkelijkheid met zich meebrengt. We ondersteunen je met behulp van bovengenoemde kantooroplossingen graag bij de (her)inrichting van je kantoor.

Benieuwd naar onze aanpak? Informeer (vrijblijvend) naar de mogelijkheden.

 

VRAAG ADVIESGESPREK AAN

Mogen we voor jou ook het verschil maken?

Let’s shape
Impact together

Bel ons op
+31 (0)30 3690747