Modulair kantoormeubilair: dé manier om agile werken optimaal te faciliteren

Bedrijfsmatig is de scrum agile methodiek inmiddels gemeengoed. Bij deze werkmethode is het essentieel dat werknemers gemakkelijk informatie met elkaar kunnen uitwisselen. Co-creatie, daily stand-ups, scrumsessies en vormen van spontaan werkoverleg spelen daarbij een belangrijke rol. Dergelijke samenwerkingsverbanden vragen om een kantoorinrichting die meebeweegt met de behoeften op de werkvloer. Kortom: om modulair meubilair dat net zo flexibel is als de manier van werken die het faciliteert. Wat is er zoal mogelijk op het gebied van modulair kantoormeubilair?

Adaptiever werken met modulaire bureau-opbouw

Modulaire bureaus bieden de ultieme vrijheid. De veelal in hoogte verstelbare bureaus zijn uitvoerbaar in eindeloze combinaties bladvormen, aanbouwmogelijkheden en accessoires – die ook na ingebruikname volledig configureerbaar blijven. Wijzigt er iets in de samenstelling van het team? Of is er tijdens een project een periode waarin werknemers intensiever of juist in mindere mate met elkaar samenwerken? Dan is het prettig wanneer de bureaus in kwestie over een adaptatievermogen beschikken dat hier gehoor aan geeft.

Mogelijkheden alom

Het ideale aan modulaire bureau-opstellingen is dat losse bureaus makkelijk tegen elkaar te plaatsen zijn, zodat er een groot werkeiland of co-working space ontstaat. Een veelgebruikte bureauvorm was de CAD/CAM-opstelling – een hoekvorm met veel beschikbare bureauruimte: ideaal voor planners, grafisch vormgevers en/of ICT’ers die aan pair programming deden. Vandaag de dag is een veel gebruikte bureauvorm de zit/sta teamtafel.

Vragen bepaalde andere werkzaamheden om wat meer concentratie en is enige vorm van afzondering gewenst? Dan zijn met modulaire bureaus net zo eenvoudig een aantal losse, afzonderlijke werkplekken te creëren.

Oplossingen voor clusterwerkplekken

Omdat samenwerken bij agile werken zo een belangrijke rol speelt, is het van essentieel belang om werkplekken te creëren die dit mogelijk maken en aanmoedigen. Ter illustratie: om de focus te verbeteren en creativiteit te stimuleren, werken veel scrummers bijvoorbeeld ook graag staand. Met individuele zit-sta werkplekken is het werkoppervlak dan dikwijls niet toereikend. Met duo zit-sta bureaus, daarentegen, is in dergelijke situaties gemakkelijk een clusterwerplek samen te stellen. De bureaus zitten aan elkaar vast en zijn makkelijk in hoogte verstelbaar. Binnen een handomdraai kan een scrumteam besluiten om een staand overleg te voeren en/of kort daarop zittend weer even individueel aan de slag te gaan.

Het hoofdkantoor van VEGA Meet- en Regeltechniek is voorzien van duo zit-sta bureaus. De vormgeving van het inventieve bureausysteem reflecteert de strakke lijnwerking elders in het kantoor.

Flexibele aanlandplekken

Tijdens het ene project is het aantal scrummers groter dan tijdens het andere. Ook de samenstelling van een scrumteam verandert per project en soms zelf tijdens een project. Samenwerken en scrumsessies wisselen werknemers af met individuele werkzaamheden. Dit vraagt dus om een flexibele werkomgeving. Niet alleen wat betreft de inrichting, maar ook als het gaat om de hoeveelheid werkplekken. Voor een scrumteam worden immers ook weleens externen ingehuurd en ook zij moeten ergens kunnen plaatsnemen. Zorg er daarom voor dat er een aantal aanlandplekken zijn waar men bij elkaar kan zitten, en creëer daarnaast ook ruimtes voor externen en werkplekken waar werknemers zich even kunnen afzonderen.

Flexibele aanlandplekken zijn ook voor andere doeleinden uitermate geschikt. Denk aan salesmedewerkers die ‘tussen de bedrijven door’ nog even een offerte uitwerken vooraleer zij op klantbezoek gaan. Of een zakenrelatie die eerder op een afspraak is gearriveerd en vooraf graag nog even zijn of haar e-mailberichten checkt.

Het lounge-gedeelte in het kantoor van data-dienstverlener Viqtor Davis trekt volop de aandacht. De aanlandplekken nodigen uit en passen perfect bij de ongedwongen sfeer die er in de ruimte heerst. Voor deze kantoorinrichting is gekozen voor designmeubilair van onder andere Vitra, Normann Copenhagen en Muuto.

Modulair kantoormeubilair is de toekomst

Door voor een modulaire kantoorinrichting te kiezen, kun je agile werken nóg beter faciliteren. Geef ruimte aan optimaal presteren, creëren en organiseren binnen je kantooromgeving. Bij Bureau vandervorm vertalen we je organisatiedoelen vakkundig naar een uniek en op maat gemaakt interieur(plan) dat hierin voorziet.

Meer weten? Maak dan een afspraak met een van onze collega’s via +31 (0)35-6780499 of ons contactformulier.

Plan een oriëntatiegesprek

Volgend bericht

Circulair inrichten: op weg naar een duurzame werkomgeving

Lees bericht
Meer updates

We hebben nog veel meer geweldige updates

Terug naar alle updates
Get in
Let’s shape Impact together touch