The War on Talent – en de magnetische werking van kantoren

62% van de mkb-ondernemers maakt zich zorgen over het aantrekken en behouden van medewerkers. Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt is er momenteel een heuse ‘war on talent’ gaande. Bedrijven met een sterk werkgeversmerk hebben in deze strijd een streepje voor. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor het kantoorlandschap. Hoe dat zit, lees je in dit artikel.

Nieuwe werkthema’s op de voorgrond

Het bieden van goede arbeidsvoorwaarden en beloningen blijft nog steeds belangrijk, maar is voor de Employee Value Proposition (EVP) niet meer doorslaggevend. Werknemers laten zich bij de keuze voor een nieuwe baan nu vaker leiden door werkthema’s zoals sfeer, hybride werken, werkgeluk en bedrijfsvisie.

Investeren in de EVP verhoogt de werkmoraal en -motivatie. Dat heeft volgens PwC een aantal belangrijke voordelen. Gemotiveerde medewerkers…

  • … hebben een hogere performance;
  • … zijn minder vaak (arbeidsgerelateerd) ziek;
  • … blijven langer bij dezelfde organisatie werken.

Kantoor speelt in op belevingswereld

De kantoorinrichting is in grote mate bepalend voor de waardepropositie van een bedrijf. Het vormt de blauwdruk van de bedrijfsidentiteit: waar je als onderneming voor staat en welk gevoel je bij medewerkers en relaties teweeg wilt brengen. De precieze invulling verschilt uiteraard per organisatie en branche – maar de rode draad is (in principe) altijd gelijk: goed werkgeverschap tonen door het creëren van samenhang en een prettig werkklimaat.

Enkele succesvolle voorbeelden:

  • Nascholingsinstituut De RINO Groep. Bij de herinrichting van diens werk- en onderwijsruimtes waren de belangrijkste pijlers: een onderwijslocatie worden die (1) mooi, praktisch en op de nieuwe hybride onderwijsvorm is ingericht, en (2) waar zowel docenten als studenten zich direct thuis voelen;
  • Woningcorporatie Lieven de Key. Net als op de arbeidsmarkt kent ook de Nederlandse huizenmarkt grote krapte. De Amsterdamse woningcorporatie staat bekend om haar transparante manier van werken, focus op lokale saamhorigheid en toekomstgerichte blik. Deze waarden komen nu ook sterk terug in de nieuwe kantoorinrichting;
  • IT-consultant Bluefield. Deze consultancy club uit Utrecht richt zich vooral op pas afgestudeerden en young professionals. Voor deze doelgroep is woningdelen de standaard. De ontmoetingsfunctie van het nieuwe kantoor sluit nu goed aan bij de persoonlijke woonsituatie en belevingswereld van de werknemers. Met de bar als kloppend hart van de organisatie, waar zowel wordt geluncht als successen worden gevierd.

De magnetische werking van The Clubhouse Office

De rol van het kantoor is veranderd. “Het kantoor wordt geduid als een plek van ontmoeten en co-creatie. Dat betekent: minder individuele werkplekken en meer samenwerkings- en teamruimtes”, aldus CapGemini, in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

The Clubhouse Office (TCO) – een door Bureau vandervorm ontwikkeld kantoorconcept waarbij het kantoor wordt benaderd als ontmoetingsplek – sluit haarfijn aan op de nieuwe kantoorfunctie. Bij TCO worden flexibele (aanland)zones gecreëerd voor informeel werkoverleg, fysieke/hybride meetings met klanten, focus en ontspanning. Dit clubhuisgevoel heeft positieve impact op de onderlinge verbondenheid, werknemersbetrokkenheid en synergie op de werkvloer.

Transformeer mee

Ook profiteren van een toekomstbestendige kantooromgeving die optimaal is ingericht op het aantrekken en behouden van personeel? Bureau vandervorm heeft al veel bedrijven bijgestaan bij deze transformatie. Meetransformeren? Vraag nu een gratis indelingsplan aan t.w.v. €395,- voor maximaal 100 m2 aan kantooroppervlak.

In ons indelingsplan komen onder meer de volgende zaken aan bod:

  • Conceptualisering van (enkele) voor je bedrijf relevante kantoorruimtes;
  • Sfeerelementen en kleurgebruik afgestemd op je kantoorwensen;
  • Indelingssuggesties afgestemd op de huidige vloer-, wand en plafondindeling van je kantooromgeving.

Klinkt interessant? Vul ons contactformulier in voor meer informatie:


Volgend bericht

RINO Groep klaar voor Het Nieuwe Lesgeven - “Onze locatie is nu optimaal ingericht op hybride onderwijs”

Lees bericht
Meer updates

We hebben nog veel meer geweldige updates

Terug naar alle updates
Get in
Let’s shape Impact together touch