De veelbelovende toekomst van zit-sta bureaus

Zitten is het nieuwe roken”, is een veelgehoord credo. Dat urenlang achtereenvolgend zitten niet bevorderlijk is voor lichaam en geest, is inmiddels algemeen bekend. Reden temeer om binnen kantoorruimtes in zit-sta bureaus te investeren. Zo kunnen werknemers gedurende de dag het zitten met het staan afwisselen. Een dergelijke werkhouding is niet alleen goed voor het gestel, maar verhoogt ook de productiviteit.

Toch blijken veel werknemers met een zit-sta bureau in de praktijk minder vaak van positie te wisselen dan aanvankelijk de bedoeling is. Veelal is een niet-optimale bedieningsmethode hier debet aan. Met de innovatieve zit-sta bureaus die nu in ontwikkeling zijn, behoort dergelijk ongemak definitief tot het verleden.

Wat kan er beter aan zit-sta bureaus?

Manueel te bedienen zit-sta bureaus, maar dit geldt eveneens voor diverse elektrisch verstelbare varianten, zijn allesbehalve snel in hoogte te verstellen. Als gevolg daarvan is het wisselen van positie in de ogen van de gebruiker vaak een té intensieve bezigheid.

Als een werknemer het bureau net heeft, is de motivatie en het geduld er nog wel om het bureau te verstellen, maar na een aantal keer is het plezier er wel af. Het zit-sta bureau verandert zo ongemerkt weer in een ‘normaal’ bureau, waar werknemers alleen nog maar achter zitten.

Dat moet toch effectiever kunnen? Het is een positieve ontwikkeling dat steeds meer zit-sta bureaus snel elektrisch zijn te verstellen. Ook veelbelovend: er komen in de nabije toekomst nog meerdere interessante functionaliteiten bij die – wat ons betreft – de doorbraak van het zit-sta bureau compleet maken.

Functionaliteiten die er binnenkort aan komen

Werkend Nederland hoeft niet lang meer te wachten op nieuwe, innovatieve zit-sta bureaus. Er zijn bureaus in ontwikkeling met bluetooth-functionaliteiten en geïntegreerde displays, die om meerdere redenen het verschil maken.

Zit-sta bureaus met bluetooth-functionaliteit

It’s all about connectivity. Met een bluetooth-functionaliteit wordt het mogelijk om het bureau te koppelen aan smart devices. Zo kunnen gebruikers de hoogte-instellingen via hun smartphone raadplegen en onder meer hun ‘gebruikershistorie’ inzien.

Ook wordt het mogelijk de hoogte van het bureau vooraf in te stellen met verschillende programma’s, toegespitst op gebruiksvoorkeuren en/of werkschema’s. Vooraf ingestelde programma’s zijn handig wanneer er bijvoorbeeld sprake is van daily stand-ups of vaste werkactiviteiten, zoals brainstormsessies.

Dankzij deze functionaliteiten hebben medewerkers geen omkijken meer naar het instellen van de hoogte en maken ze er ook actiever gebruik van. De voordelen van een zit-sta bureau – meer energie, meer werkplezier, het voorkomen van pijnklachten en een verhoogde productiviteit – worden zo optimaal benut.

Zit-sta bureaus met display op het bureaublad

Een andere innovatie met betrekking tot zit-sta bureaus is het gebruik van gamification-principes om een gezonde werkhouding te stimuleren. Op de korte termijn worden er zit-sta bureaus geïntroduceerd waarbij het bureaublad beschikt over een geïntegreerd display, welke met kleuraanduidingen werkt. Het display licht bijvoorbeeld groen op wanneer het tijd is om te gaan staan en verandert in een andere kleur om de gebruiker aan te moedigen weer te gaan zitten. De gebruiker hoeft hier zelf niet bewust over na te denken en neemt als het ware deel aan een zit-sta challenge. Het spelaspect maakt van het aannemen van een gezonde werkhouding een leuke bezigheid. Dit stimuleert gebruikers om actief met het verbeteren van hun werkhouding aan de slag te gaan.

Verantwoorde keuze voor de toekomst

De toekomst van zakelijk interieur ligt in kantoormeubilair dat meebeweegt met de behoeften van zijn of haar gebruikers. De twee-in-één-werking van zit-sta bureaus maakt het meubilair in meerdere opzichten een verantwoorde keuze voor de toekomst. Met de installatie van een zit-sta bureau volstaat één werkmeubel, waar normaliter twee afzonderlijke meubelen voor nodig waren. Bovendien zetten steeds meer producenten van zit-sta bureaus in op duurzaam gefabriceerde onderdelen. Belangrijk, nu circulair en duurzaam inrichten van kantoren voor velen steeds doorslaggevender wordt. Zo hebben de zit-sta bureaus van de (nabije) toekomst niet alleen een positieve invloed op het welzijn en de tevredenheid van medewerkers, maar ook op het milieu.

Projectinrichting bij Bureau vandervorm

Meer weten over onze projectinrichting voor kantoren? Bekijk hier onze werkwijze. Vul voor aanvullende informatie ons contactformulier in of maak een afspraak met een van onze collega’s via +31 (0)35-6780499.

Zelf ook je werkomgeving finetunen?

Bekijk onze zit- en werkplekinstructie

Volgend bericht

We are Part(ner) of The Senator Group

Lees bericht
Meer updates

We hebben nog veel meer geweldige updates

Terug naar alle updates
Get in
Let’s shape Impact together touch