6 akoestische kantoor oplossingen voor een productievere werkplek

Brommende koffiezetapparaten, telefonerende collega’s – geen ongewone kantoorgeluiden, toch? Met de jaren is het besef doorgedrongen dat langdurige blootstelling hieraan lang zo onschuldig niet is. Diverse studies benadrukken dat geluidsoverlast op kantoor het stressniveau van medewerkers verhoogt. Als gevolg van concentratieproblemen en een verminderde spraakverstaanbaarheid komt ook de productiviteit op de werkvloer in het geding. Kan dat niet anders? 6 oplossingen voor een productievere werkplek.

Investeer in akoestische oplossingen voor kantoor

Geluidsoverlast is te voorkomen door geluid bij de bron(nen) aan te pakken. Je hebt enerzijds te maken met luchtgeluid, geluid dat via de lucht naar de omgeving wordt overgedragen (stemgeluid, audioapparatuur) en anderzijds contactgeluid, geluid dat afkomstig is van fysieke materialen die aan het trillen worden gebracht (dichtslaande deuren, voetstappen op de vloer).

Lucht- en contactgeluid vinden in de praktijk vaak tegelijkertijd plaats. Het samenspel tussen deze geluidsvormen luistert ontzettend nauw en vraagt om akoestische oplossingen waarbij het gehele akoestische spectrum aan bod komt. Onderstaande oplossingen dragen sterk bij aan werkomgevingen waarin men beter kan focussen en presteren.

1. Akoestische vloerbedekking

De vloer bestrijkt het volledige oppervlak van het kantoorpand. De impact van de vloer op de akoestiek is dus relatief groot. Akoestische problemen zijn met de juiste vloerbedekking voor een groot deel aan te pakken. Tapijt en karpet hebben van nature al een geluiddempende werking, maar dit effect wordt nog krachtiger in combinatie met een extra geluidsisolerende rug. Ook voor het loopcomfort en de algehele kantoorsfeer levert zachte vloerbedekking een prettige bijdrage.

Donkersloot Denim: een volledig circulair karpet met een natuurlijke uitstraling.

2. Akoestische plafondpanelen

Ook het plafond bestrijkt het volledige oppervlak van het kantoorpand, zij het in spiegelbeeld. Met akoestische plafondpanelen breng je het onderwerp akoestiek naar grote hoogte. Dat is broodnodig, want bij de meeste (systeem)plafonds wordt er geen rekening gehouden met dit thema. Met ingenieuze hangsystemen zijn plafondpanelen snel en zonder bouwkundige ingrepen onder (systeem)plafonds te monteren.

BuzziBlox plafondpanelen: krachtig in het verbeteren van spraakgeluid.

3. Akoestische wandpanelen

Ook de wanden vormen een ideaal canvas voor akoestische oplossingen. Door panelen aan de wanden te bevestigen, maken harde reflectievlaktes plaats voor zachte, absorberende vlakken. Met designs die naadloos opgaan in het interieur komen akoestisch comfort en esthetische perfectie krachtig samen.

Abstracta Sahara: akoestische wandpanelen van kurk die de souplesse van zandduinformaties nabootsen.

4. Akoestische roomdividers

Met de eerdergenoemde akoestische oplossingen lever je een belangrijke bijdrage aan de algehele ruimteakoestiek. Wil je de akoestiek plaatselijk verbeteren, bijvoorbeeld tussen verschillende werkeilanden, dan behaal je het hoogste geluidsrendement met geluidsabsorberende roomdividers. Van mobiele scheidingswanden tot exemplaren op basis van losse bouwstenen; met akoestische tussenwanden breng je rust, focus en visuele privacy waar dat gewenst is.

Maak je gebruik van open kasten die als roomdivider worden ingezet? Met het aanbrengen van akoestische platen aan de achterzijde, verkrijgen de kasten een goede, geluiddempende werking én een mooie visuele upgrade.

BuzziShield Hook: ideaal voor het creëren van focusruimtes.

5. Akoestische werkunits

Een andere manier om akoestiek plaatselijk te verbeteren is met akoestische werkunits. In meeting en phone booths kunnen medewerkers zich afzonderen voor werkoverleg en het voeren van telefoongesprekken met klanten zonder hiermee collega’s te storen of zelf last te hebben van kantoorgeluiden. Zo kan iedereen binnen en buiten de units zich ongestoord richten op zijn of haar kerntaken.

BuzziNest Pod biedt ruimte aan maximaal vier personen. De werkunit is van alle gemakken voorzien, waaronder een bewegingssensor, ventilatiesysteem, automatische LED-verlichting, stopcontact en twee USB-opladers.

6. Akoestische verlichting

Akoestische verlichting absorbeert geluidsgolven vanuit alle richtingen voor een optimale akoestische werking. De armaturen ogen niet alleen licht, ze verspreiden het ook. Met de sprekende vormen en materialen wordt een fijne lichtval gecreëerd. Zo krijgt gefocust werken een geheel nieuwe dimensie!

Abstracta Lily, een akoestische hanglamp geïnspireerd op de rustgevende uitstraling van waterleliebladeren.

Download onze inspiratiegids

Hedendaagse akoestische oplossingen bewijzen dat eigenheid, kwaliteit en speelsheid perfect samengaan met goede akoestische eigenschappen. Ga van ruis naar rust op kantoor met akoestische vloerbedekking, verlichting, wand- en plafondpanelen en meeting/phone booths die ook qua design het onderscheid maken. Hier maken we je graag getuige van via onze inspiratiegids.

Download de inspiratiegids hier

Ontdek alle mogelijkheden

Bureau vandervorm laat je graag kennismaken met akoestische oplossingen voor kantoor die hoor- en zichtbaar het verschil maken. Vul voor aanvullende informatie ons contactformulier in of maak een afspraak met een van onze collega’s via +31 (0)35-6780499.

Neem contact op

Artikelen gerelateerd aan dit thema:

Volgend bericht

Akoestische panelen op kantoor – geluidsbarrières aanbrengen in optima forma

Lees bericht
Meer updates

We hebben nog veel meer geweldige updates

Terug naar alle updates
Get in
Let’s shape Impact together touch