Open space offices: hemel of hel?

Het mooie aan een open space office, voorheen kantoortuinen genoemd, is dat ze een open en overzichtelijke werkomgeving creëren waarin collegialiteit wordt gestimuleerd. De andere kant van de medaille is dat ze zonder de juiste voorzorgsmaatregelen nadelig uitpakken voor de concentratie en de werkactiviteiten van medewerkers.

Hoe kun je een open space office zo inrichten dat de openheid op kantoor behouden blijft, maar de productiviteit daar niet onder lijdt?

Ga van ruis naar rust

Het kantoor is een ontmoetingsplek waarbij samenwerken en informatie uitwisselen met collega’s centraal staan. Het moet plek bieden aan korte communicatielijnen, zowel voor telefoongesprekken met klanten als informele gesprekken met collega’s. En aan korte rustpauzes, zoals de wandeling naar de koffiezetautomaat. Logischerwijs wil je niet dat een kantoor moet inboeten aan de dagelijkse gang van zaken op de werkvloer. Dat schuurt, want in een ruimte met meerdere medewerkers zijn het precies deze geluidsprikkels die funest zijn voor de concentratie.

“Sommige mensen vinden het prettig om op de hoogte te zijn van wat er gebeurt in een organisatie. In een open space office kan dat. E-mails bijwerken en declaraties indienen lukt ook nog wel, maar wanneer er complex werk gedaan moet worden waar concentratie voor nodig is, heb je daar een andere invulling van nodig.” – Peter Vink, professor Environmental Ergonomics aan de TU Delft

Hieronder delen we drie manieren waarop je van ruis naar rust gaat in een open space office, de vroegere kantoortuin:

1. Breng zoneringen aan

Een effectieve manier om een open space office toekomstbestendig en ruisvrij in te richten, is door het aanbrengen van meerdere zones. Denk bijvoorbeeld aan aparte stiltezones, overlegplekken, brainstormruimtes en overlegplekken die met verplaatsbare wanden of glazen puien worden afgebakend van de overige werkplekken. Zo blijft de openheid en het dynamische karakter van de open space office behouden, maar kan ieder die het nodig heeft zich toch afzonderen.

2. Integreer space-in-space-oplossingen

Wil je grote bouwkundige ingrepen het liefst achterwege laten? In dat geval zijn meeting en phone booths praktische en mooie toevoegingen aan open space offices. Vanwege het compacte formaat van deze werkcellen weet je zeker dat elke vierkante meter op kantoor optimaal wordt benut.

3. Investeer in de ruimteakoestiek

Moderne kantooroplossingen in de vorm van akoestische wand- en plafondpanelen, verlichting en karpetten bewijzen dat het thema ruimteakoestiek hand in hand gaat met kwaliteit, expressiviteit en design. Daar maken we je graag getuige van in onze Akoestiek Inspiratiegids. Download de gids hier.

Lees hieronder meer relevante artikelen over akoestiek:

Laat je open space office inrichten door een professional

Half werk leveren bestaat niet bij het inrichten van een open space office. Bureau vandervorm denkt graag met je mee met voor een totaaloplossing die niet alleen hoorbaar, maar ook zichtbaar het verschil maakt. Meer weten over onze aanpak? Neem contact met ons op voor meer informatie of bekijk onze projecten.

Neem contact op

Volgend bericht

[Interview] The Clubhouse Office verwelkomt Suzan

Lees bericht
Meer updates

We hebben nog veel meer geweldige updates

Terug naar alle updates
Get in
Let’s shape Impact together touch