Werkplek inrichten kantoor: 7 gouden tips voor effectief werken

Effectief werken begint met een goed ingerichte werkplek. Maar wat definieert een goede kantoorinrichting? Lees hier de 7 gouden tips voor een kantoorinterieur waar gezond, geconcentreerd en gemoedelijk werken hoogtij vieren.

Gezond werken

Gezond werken begint met het faciliteren van een gezond werkklimaat. De belangrijkste aandachtspunten voor dit doel lees je hieronder.

(1) Goed zitcomfort. Volgens de Leefstijlmonitor zitten Nederlanders van 4 jaar en ouder op een gemiddelde weekdag 8,9 uur. In het leeftijdsgroep 18 t/m 65 jaar is dat aantal zelfs 9,3 Een groot deel van de ‘zittijd’ vindt op kantoor plaats. Een goede zithouding is cruciaal om lichamelijke klachten zoals rug- en nekpijn (en uitval) een stap voor te zijn. Met name op flexwerkplekken is het kans groot dat bureaustoelen niet de juiste ondersteuning bieden, doordat medewerkers met verschillende posturen wisselend op dezelfde stoelen plaatsnemen. Hoe weet je dan of je goed zit? Aan de hand van deze zit- en werkplekinstructie kunnen je medewerkers zonder moeite zelf hun bureaustoel ergonomisch instellen.

Bekijk hier de zit- en werkplekinstructie.

(2) Actieve werkhouding. Ter afwisseling van het zitten is geregeld staand werken ook van harte aan te bevelen. Zo heeft staand vergaderen een positief effect op de doorbloeding, glucosehuishouding en dus het concentratievermogen. Een actieve werkhouding is te realiseren met in hoogte verstelbare bureaus en vergadertafels. Gemiddeld verloopt een staande meeting 34% sneller dan een ‘sit down meeting’. Ideaal voor het versnellen en vereenvoudigen van informatie-uitwisseling tijdens daily kick-offs en vergelijkbare vormen van actief werkoverleg.

Vitra Tyde werkplekken beschikken niet alleen over inventieve cablemanagement oplossingen, maar zijn ook in hoogte verstelbaar.

(3) Vergroen de werkomgeving. Groen doet goed, zeker op kantoor. Planten op kantoor hebben meerdere gezondheidsvoordelen. Ze zuiveren de lucht, verhogen de luchtvochtigheid, verminderen stress en bevorderen de algehele stemming. Met groen speel je in op de behoefte van medewerkers om ook tijdens werkzaamheden in contact te staan met de natuur en leefomgeving. We schreven eerder over de welzijnseffecten van een groener kantoor in dit blog.

Een moswand op kantoor bij vakantieaanbieder TUI.

Geconcentreerd werken

Van ruis naar rust? Dat kan op verschillende manieren:

(4) Cablemanagement. Een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd. Op kantoor is dat niet anders. Een overzichtelijke werkplek werkt prettiger. Alles wat daarvan afleidt, zoals kabels op en rondom de werkplek, haalt je uit de flow. Met cablemanagement worden onzichtbare verbindingen gecreëerd tussen meubilair en IT-apparatuur. Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden, waaronder docking stations, kantoormeubilair met uitsparingen en het frezen van contactdozen in wanden of vloeren. Lees hier meer over cablemanagement.

Minder kabels, minder afleiding; meer focus, meer werkplezier.

(5) Akoestisch meubilair. Geluidsoverlast voert al jaren de lijsten aan van de grootste kantoorergernissen. Dit is grotendeels toe te schrijven aan een akoestiek die te wensen overlaat. Met geluidsabsorberende panelen en scheidingswanden rondom de werkplekken geniet elke medewerker die focus nodig heeft om te excelleren van een eigen akoestische bubbel. Je leest er alles over in dit blog.

De BuzziShield Hook is een effectieve, geluiddempende oplossing om privéwerkplekken te creëren tussen zowel zittende als staande bureaus.

 

(6) Luchtkwaliteit. Ook de luchtkwaliteit is van belang voor de focus, zeker in de wat kleinere kantoorruimtes. Een te hoog CO2-gehalte kan al na enkele minuten leiden tot indutten. De GGD adviseert een luchtverversingscapaciteit van 30 m3/uur per persoon in kantoorruimtes.

Verfrissend op alle fronten!

Gemoedelijk werken

Tot slot bepaalt ook de gemoedstoestand van medewerkers in grote mate de effectiviteit van werken. Personeel dat zich op zijn gemak voelt op kantoor is tot meer in staat. Dat begint in de eerste plaats bij het creëren van sociale samenhang. Hoe je dit Gemeinschaft-gevoel teweegbrengt?

(7) Creëer een ‘clubhuis’-ervaring. Wanneer collega’s zich vrij voelen samen te komen (al dan niet voor ontspanning) en informatie met elkaar uit te wisselen, worden de onderlinge betrokkenheid en de synergie op de werkvloer structureel vergroot. The Clubhouse Office van Bureau vandervorm werkt volgens dit principe, door aparte kantoorzones te creëren die optimaal voor bovengenoemde doelen zijn ingericht.

The Clubhouse Office zelf ervaren? Plan een bezichtiging!

Ga voor een toekomstbestendige werkplekinrichting

Spreekt een nieuwe kantoorinrichting volgens het clubhouse-concept je aan? En kun je begeleiding gebruiken bij het conceptualiseren en uitwerken van je idee? Bureau vandervorm heeft al vele bedrijven geholpen met het creëren van toekomstbestendige werkplekken.

Neem vrijblijvend contact met ons op via onderstaande button.

Neem contact op

Volgend bericht

3 akoestische werkplek oplossingen die hoorbaar het verschil maken

Lees bericht
Meer updates

We hebben nog veel meer geweldige updates

Terug naar alle updates
Get in
Let’s shape Impact together touch